Cyt. zadanie ze zbioru CKE:
„Zadanie 33.
Wyznacz, w zależności od całkowitych wartości parametru
\(\displaystyle{ a>0}\), liczbę różnych rozwiązań
równania \(\displaystyle{ \sin ( \alpha a \pi) = 1}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0; \frac{1}{a} \right\rangle}\)."
\(\displaystyle{ \sin \beta = 1}\) dla \(\displaystyle{ \beta = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
Porównując:
\(\displaystyle{ \pi a \alpha = \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ 1+4k}{2a}}\)
Co dalej?
Zbiór zadań cke
-
- Administrator
- Posty: 34276
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbiór zadań cke
A to skąd?Marus0 pisze:\(\displaystyle{ \sin \beta = 1}\) dla \(\displaystyle{ \beta = \frac{ \pi }{2} \cdot 2k \pi}\)
JK
Re: Zbiór zadań cke
sinus kąta 90 stopni pomnożone przez \(\displaystyle{ 2k \pi}\) ; \(\displaystyle{ k \in C}\) jest równy 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Zbiór zadań cke
Zamiotałem się w poprzednim poście.
Przypomnij sobie co to jest okres.
\(\displaystyle{ \sin(90^o \cdot 2k\pi) = \sin(k\pi^2)}\), a to jedynką nie będzie zbyt często.
Przypomnij sobie co to jest okres.
\(\displaystyle{ \sin(90^o \cdot 2k\pi) = \sin(k\pi^2)}\), a to jedynką nie będzie zbyt często.