obliczyć zbiór wartości funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
obliczyć zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ \frac{2}{1+\sin\left(x\right)^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{1+\sin\left(x\right)^2}}\)
jak obliczyć zbiór wartości funkcji tych funkcji
\(\displaystyle{ \frac{3}{1+\sin\left(x\right)^2}}\)
jak obliczyć zbiór wartości funkcji tych funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
Uwzględniając, że \(\displaystyle{ \sin^2}\) przyjmuje wszystkie wartości pomiędzy \(\displaystyle{ [0,1]}\), to \(\displaystyle{ 1+\sin^2}\) przyjmuje wszystkie wartości w \(\displaystyle{ [1,2]}\). Czyli
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sin^2}}\)
przyjmuje wszystkie wartości w \(\displaystyle{ \left[ \frac{1}{2}, 1 \right]}\) i w konsekwencji obrazem funkcji \(\displaystyle{ \frac{2}{1+\sin^2}}\) jest \(\displaystyle{ [1,2]}\).
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+\sin^2}}\)
przyjmuje wszystkie wartości w \(\displaystyle{ \left[ \frac{1}{2}, 1 \right]}\) i w konsekwencji obrazem funkcji \(\displaystyle{ \frac{2}{1+\sin^2}}\) jest \(\displaystyle{ [1,2]}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
a) \(\displaystyle{ W=\langle 1; \infty )}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2019, o 19:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
W sumie to pytanie do autora co rozumie przez ten zapis, czy
\(\displaystyle{ \sin (x)^2 = (\sin x)^2}\)
czy
\(\displaystyle{ \sin (x)^2 = \sin (x^2)}\)
\(\displaystyle{ \sin (x)^2 = (\sin x)^2}\)
czy
\(\displaystyle{ \sin (x)^2 = \sin (x^2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
miałem na myśli ten zapis \(\displaystyle{ \sin\left(x\right)^2=\left(\sin\left(x\right)\right)^2}\)
już wiem że nie powinno się tak zapisywać, ale nie rozwiązywałem jeszcze zadać z tym zapisem \(\displaystyle{ \sin\left(x^2\right)}\), więc zastosowałem taki "skrót myślowy" ale szacun za waszą czujność, a co do tego zadania z wyznaczeniem zbioru wartości to zobaczcie rozwiązanie
i teraz jak ktoś miałby czas to prosiłbym o rozwiązanie
już wiem że nie powinno się tak zapisywać, ale nie rozwiązywałem jeszcze zadać z tym zapisem \(\displaystyle{ \sin\left(x^2\right)}\), więc zastosowałem taki "skrót myślowy" ale szacun za waszą czujność, a co do tego zadania z wyznaczeniem zbioru wartości to zobaczcie rozwiązanie
Kod: Zaznacz cały
https://www.desmos.com/calculator/vabgj3mdew
i teraz jak ktoś miałby czas to prosiłbym o rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
No to rozwiązanie z mojego pierwszego posta jest prawidłowe.ibialy2 pisze:miałem na myśli ten zapis \(\displaystyle{ \sin\left(x\right)^2=\left(\sin\left(x\right)\right)^2}\)
już wiem że nie powinno się tak zapisywać, ale nie rozwiązywałem jeszcze zadać z tym zapisem \(\displaystyle{ \sin\left(x^2\right)}\), więc zastosowałem taki "skrót myślowy" ale szacun za waszą czujność, a co do tego zadania z wyznaczeniem zbioru wartości to zobaczcie rozwiązanieKod: Zaznacz cały
https://www.desmos.com/calculator/vabgj3mdew
i teraz jak ktoś miałby czas to prosiłbym o rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
Zapisuj to w myśł przyjętych w całym świecie zasad:ibialy2 pisze:miałem na myśli ten zapis \(\displaystyle{ \sin\left(x\right)^2=\left(\sin\left(x\right)\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left(\sin\left(x\right)\right)^2=\sin x \cdot \sin x= \sin^2 x}\)
Zbiór wartości tej funkcji
\(\displaystyle{ \frac{2}{1+\sin\left(x\right)^2}=\frac{2}{1+\sin^2x}}\)
liczysz tak:
\(\displaystyle{ 0 \le \sin^2x \le 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \le 1+\sin^2x \le 2}\)
no to
\(\displaystyle{ 1= \frac{2}{1+1} \le \frac{2}{1+\sin\left(x\right)^2} \le \frac{2}{1+0}= 2}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in \left\langle 1, 2\right\rangle}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: obliczyć zbiór wartości funkcji
Formalnie to wykazałeś jedynie, że \(\displaystyle{ ZW \subseteq [1,2]}\). Należałoby się jeszcze słowo komentarza, czemu zachodzi równość.Dilectus pisze:Zapisuj to w myśł przyjętych w całym świecie zasad:ibialy2 pisze:miałem na myśli ten zapis \(\displaystyle{ \sin\left(x\right)^2=\left(\sin\left(x\right)\right)^2}\)
\(\displaystyle{ \left(\sin\left(x\right)\right)^2=\sin x \cdot \sin x= \sin^2 x}\)
Zbiór wartości tej funkcji
\(\displaystyle{ \frac{2}{1+\sin\left(x\right)^2}=\frac{2}{1+\sin^2x}}\)
liczysz tak:
\(\displaystyle{ 0 \le \sin^2x \le 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \le 1+\sin^2x \le 2}\)
no to
\(\displaystyle{ 1= \frac{2}{1+1} \le \frac{2}{1+\sin\left(x\right)^2} \le \frac{2}{1+0}= 2}\)
\(\displaystyle{ f(x) \in \left\langle 1, 2\right\rangle}\)