trygonometria przekształcenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ibialy2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 16 razy

trygonometria przekształcenie

Post autor: ibialy2 »

Jak to przekształcić?
\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{x+y}{2}\right)\cos\left(\frac{x-y}{2}\right)}\)
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: trygonometria przekształcenie

Post autor: kmarciniak1 »

Możesz użyć wzory na iloczyn cosinusów na przykład.
albanczyk123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdzieś
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 11 razy

Re: trygonometria przekształcenie

Post autor: albanczyk123456 »

\(\displaystyle{ \cos \left(\frac{x+y}{2}\right)\cos \left(\frac{x-y}{2}\right)=\cos \left(\frac{x+y}{2}+\frac{x-y}{2}\right)=\cos \left(x)}\)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2019, o 19:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: trygonometria przekształcenie

Post autor: a4karo »

albanczyk123456 pisze:\(\displaystyle{ \cos\left(\frac{x+y}{2}\right)\cos\left(\frac{x-y}{2}\right)=cos\left(\frac{x+y}{2}+\frac{x-y}{2}\right)=cos\left(x)}\)
O rany...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: trygonometria przekształcenie

Post autor: Jan Kraszewski »

albanczyk123456 pisze:\(\displaystyle{ \cos \left(\frac{x+y}{2}\right)\cos \left(\frac{x-y}{2}\right)=\cos \left(\frac{x+y}{2}+\frac{x-y}{2}\right)=\cos \left(x)}\)
ibialy2, tylko nie próbuj używać tego "wzoru" w towarzystwie, bo to bardzo nieprawdziwy wzór.

A odpowiedź na Twoje pytanie zależy od tego, jak i w jakim celu chciałbyś to wyrażenie przekształcić. Najprostsze wydaje się być skorzystanie ze wzoru na sumę cosinusów.

JK
ibialy2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 16 razy

Re: trygonometria przekształcenie

Post autor: ibialy2 »

dzięki za wszystkie odpowiedzi wszystko już zrozumiałem, jeszcze raz dzięki
ODPOWIEDZ