W równaniu potrzebuję znaleźć zmienną \(\displaystyle{ \alpha}\). Czy zadanie w takiej postaci da się w ogóle rozwiązać? Próbowałem rozpisywać je przy użyciu wzorów na iloczyn cosinusów i sinusów ale nic mi z tego nie wychodziło. Nie mam pomysłu jak to ruszyć i nie jestem pewien czy się da. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, bardzo proszę o podzielenie się. Dziękuje.
\(\displaystyle{ x=b \cdot \cos \beta \cdot \cos \alpha + b \cdot \cos \beta \cdot \sin \alpha + a \cdot \tg \alpha \cdot \sin \alpha - y \cdot \tg \alpha +c \cdot \cos \alpha}\)
Równanie zawierające sinusy, cosinusy i tangensy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 19 mar 2016, o 13:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
Równanie zawierające sinusy, cosinusy i tangensy
Ostatnio zmieniony 23 lut 2019, o 19:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Re: Równanie zawierające sinusy, cosinusy i tangensy
Zakładając, że wszystko poza \(\displaystyle{ \alpha}\) jest stałe, to da się to równanie przekształcić do równania 4. stopnia zmiennej \(\displaystyle{ \sin \alpha}\). Tak że w teorii jest to rozwiązywalne, w praktyce... miłej zabawy