\(\displaystyle{ f \left( x \right) =2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right) \\
y _{0} = \cos x \\
y _{1} = 2\cos x \\
y _{2} = 2\cos 2x}\)
czy
\(\displaystyle{ y _{2} = 2\cos \left( x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
?
Przekształcanie wykresu funkcji
Przekształcanie wykresu funkcji
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, o 20:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Re: Przekształcanie wykresu funkcji
\(\displaystyle{ y _{0} = \cos 2x \\
y _{1} = 2\cos 2x \\
y _{2} = 2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
y _{1} = 2\cos 2x \\
y _{2} = 2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przekształcanie wykresu funkcji
No niestety nie. Jeżeli myślisz, że wykres funkcji \(\displaystyle{ y_2}\) powstanie z wykresu funkcji \(\displaystyle{ y_1}\) przez przesunięcie go o wektor \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \pi }{3},0\right]}\) (a to sugeruje Twoja odpowiedź), to jesteś w błędzie.cegielnik pisze:\(\displaystyle{ y _{0} = \cos 2x \\
y _{1} = 2\cos 2x \\
\red y _{2} = 2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34239
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przekształcanie wykresu funkcji
\(\displaystyle{ f_0(x)=\cos x\\
f_1(x)=2f_0(x)=2\cos x\\
f_2(x)=f_1\left( x- \frac{ \pi }{3} \right)=2\cos \left( x- \frac{ \pi }{3} \right)\\
f_3(x)=f_2(2x)=2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
JK
f_1(x)=2f_0(x)=2\cos x\\
f_2(x)=f_1\left( x- \frac{ \pi }{3} \right)=2\cos \left( x- \frac{ \pi }{3} \right)\\
f_3(x)=f_2(2x)=2\cos \left( 2x- \frac{ \pi }{3} \right)}\)
JK