równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
endrju_pn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: endrju_pn »

Mam następujące zadanie cos(3x-pi/4)=-√2/2
Mi wychodzą takie wyniki x=pi/3+2/3kpi lub x=pi/6+2/3kpi ale w książce mam drugi wynik inny czy może mi ktoś wytłumaczyć gdzie popełniłem błąd.Z góry dziękuje pozdro [/code]
mms
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tychy
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 21 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: mms »

Przepisz swoje rozwiązanie.
endrju_pn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: endrju_pn »

x=pi/3+2/3*k*pi lub x=pi/6+2/3*k*pi k należy Cakowitych
ODPOWIEDZ