oblicz wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Paulinka 91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze

oblicz wartość funkcji

Post autor: Paulinka 91 »

oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta, którego końcowe ramię przechodzi przez punkt A taki, że A=(-2,-4)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

oblicz wartość funkcji

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin =\frac{y}{r}, \; \cos\alpha=\frac{x}{r},\; \tan\alpha=\frac{y}{x},\; \cot\alpha=\frac{x}{y}\\r=\sqrt{x^2+y^2}}\)
ODPOWIEDZ