Wiedząc, że ramię kąta leży na prostej y=5x...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Paulinka 91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze

Wiedząc, że ramię kąta leży na prostej y=5x...

Post autor: Paulinka 91 »

wiedząc że końcowe ramię kąta alfa zawiera się w prostej o danym równaniu i kąt alfa jest kątem wskazanej ćwiartki, oblicz wartość funkcji trygonometrycznej, gdy:
y=5x , ćwiartka pierwsza.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 18:42 przez Paulinka 91, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wiedząc, że ramię kąta leży na prostej y=5x...

Post autor: wb »

By była to I ćwiartka weź dowolny punkt dla x>0 , np. x=1. Wtedy y=5 i zgodnie z definicjami funkcji trygonometrycznych w układzie współrzędnych oblicz wartości. (oczywiście wartości te są niezależne od wyboru x)
ODPOWIEDZ