Witam serdecznie!
Mam problem z rozwiązaniem następującego równania:
\(\displaystyle{ y=arcsin(sinx) \ \ x \mathbb{R}}\)
A także ze stworzeniem funkcji odwrotnych do:
\(\displaystyle{ f(x)=sinx, \ \ x [\frac{\pi}{2},\frac{3\pi}{2}]}\)
\(\displaystyle{ f(x)=cosx, \ \ x [-\pi,0]}\)
Gdyby ktoś mógłby mi pomóc i krok po kroku wyjaśnić, jak rozwiązać powyższe problemy byłbym niezmiernie wdzięczny. Z góry dziękuję za udzieloną pomoc!
Funkcje cyklometryczne
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Funkcje cyklometryczne
Co do pierwszego? jakiego równania? narysować to masz? czy co? jak tak, to będą to takie 'ząbki'
A co do drugiego i trzeciego to korzystasz ze wzorów: \(\displaystyle{ \sin x=\sin (\pi-x)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x=\cos -x}\) i już bedzie sie dało wyznaczyc funkcje odwrotne
A co do drugiego i trzeciego to korzystasz ze wzorów: \(\displaystyle{ \sin x=\sin (\pi-x)}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x=\cos -x}\) i już bedzie sie dało wyznaczyc funkcje odwrotne