Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Rozwiąż równanie
Podaj największe rozwiązanie równania w podanym przedziale:
\(\displaystyle{ \cos 2x -\cos (2x+ \frac{\pi}{2} ) =1}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,2\pi)}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x +\sin 2x =1}\)
Podnosząc obustronnie do kwadratu mamy:
\(\displaystyle{ \sin 2x \cdot \cos 2x= 0 \\
\sin 2x =0 \vee \cos 2x= 0}\)
Wg.mnie w podanym przedziale rozwiązują to liczby
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} ,\pi, \frac{3}{2} \pi, \frac{\pi}{4}, \frac{3}{4} \pi, \frac{5}{4} \pi, \frac{7}{4} \pi}\)
Dlaczego w odpowiedziach jest podane, że największym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x -\cos (2x+ \frac{\pi}{2} ) =1}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,2\pi)}\)
\(\displaystyle{ \cos 2x +\sin 2x =1}\)
Podnosząc obustronnie do kwadratu mamy:
\(\displaystyle{ \sin 2x \cdot \cos 2x= 0 \\
\sin 2x =0 \vee \cos 2x= 0}\)
Wg.mnie w podanym przedziale rozwiązują to liczby
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} ,\pi, \frac{3}{2} \pi, \frac{\pi}{4}, \frac{3}{4} \pi, \frac{5}{4} \pi, \frac{7}{4} \pi}\)
Dlaczego w odpowiedziach jest podane, że największym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 9 gru 2018, o 20:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozwiąż równanie
Korzystając ze wzoru redukcyjnego już w pierwszym przekształceniu popełniasz błąd.
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{ \pi }{2}+ \alpha \right)=-\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( \frac{ \pi }{2}+ \alpha \right)=-\sin \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozwiąż równanie
Podnoszenie do kwadratu nie jest w tym wypadku przejściem równoważnym.Ja bym zamiast tego lewą stronę przekształcił używając wzorów na podwojony sinus i cosinus a prawą stronę z jedynki.
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiąż równanie
Może odwrócę to pytanie: a dlaczego możesz?matematykipatyk pisze:Dlaczego nie mogę podnieść do kwadratu.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Rozwiąż równanie
Mogę jeżeli po obydwu stronach mam liczby dodatnie. Tutaj np. po podstawieniu rozwiązania \(\displaystyle{ \frac{7}{4} \pi}\) otrzymuję \(\displaystyle{ -1}\). Szkoda. Mi się takie rozwiązanie podobało. Korzystając z podpowiedzi kmarciniak1 -a otrzymuję :
\(\displaystyle{ \sin x (\cos x - \sin x) = 0}\)
Czyli mam następujące rozwiązania:
\(\displaystyle{ \pi,\frac{\pi}{4}, \frac{5}{4} \pi,}\)
To dlaczego największe rozwiązanie to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Przecież jest odwrotnie.
\(\displaystyle{ \sin x (\cos x - \sin x) = 0}\)
Czyli mam następujące rozwiązania:
\(\displaystyle{ \pi,\frac{\pi}{4}, \frac{5}{4} \pi,}\)
To dlaczego największe rozwiązanie to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Przecież jest odwrotnie.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy