Witam
rozwiązuję pewne zadanie z trygonometrii i w zupełnie krańcowej fazie napotykam na przeszkodę, otóż sinx+cosx=0 i x nalezy od 0 do 90 stopni szybkie pytanie szybka odpowiedź
pozdr
MArcin2706
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 lip 2007, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ sinx=cos(\frac{\pi}{2}-x)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{2}-x)+cosx=0}\)
I ze wzoru na sumę cosinusów:
\(\displaystyle{ 2cos\frac{\pi}{4}cos(\frac{\pi}{4}-x)=0}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{2}-x)+cosx=0}\)
I ze wzoru na sumę cosinusów:
\(\displaystyle{ 2cos\frac{\pi}{4}cos(\frac{\pi}{4}-x)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 1 lip 2007, o 11:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz