Dane jest równanie:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha)= \frac{ab}{2c}}\)
Chcę obliczyć miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) znając wartości zmiennych \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ c}\). Wiem, że muszę wykorzystać funkcję odwrotną do funkcji sinus czyli arcus sinus. Wiem jak obliczyć ten kąt. Nie wiem jak przekształcić to równanie do postaci aby po lewej stronie był kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) a po prawej reszta wyrażenia.
Funkcja odwrotna do funkcji sinus - obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 22171
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Funkcja odwrotna do funkcji sinus - obliczenia
A potrafisz takie coś?
\(\displaystyle{ \alpha^2=\frac{ab}{2c}}\)
albo
\(\displaystyle{ \ln \alpha=\frac{ab}{2c}}\) ?
\(\displaystyle{ \alpha^2=\frac{ab}{2c}}\)
albo
\(\displaystyle{ \ln \alpha=\frac{ab}{2c}}\) ?