Rozwiązać nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Rozwiązać nierówność
Witam, mam następujące zadanie, nie wiem czy jest poprawnie rozwiązane:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x<\cos ^{2}x}\)
i teraz, czy mogę tak to rozwiązać:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x<0}\)|(dodaje stronami \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x}\) dla stworzenia jedynki tyrgonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x + 2\cos ^{2}x< 2\cos ^{2}x \\
\sin ^{2}x + \cos ^{2}x < 2\cos ^{2}x \\
1< 2\cos ^{2}x \\
\cos ^{2}x> \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = t}\)
\(\displaystyle{ t^{2} > \frac{1}{2} \\
\left( t - \frac{\sqrt{2} }{2} \right) \left( t+\frac{\sqrt{2} }{2} \right) >0}\)
czyli \(\displaystyle{ \cos x}\) należy od \(\displaystyle{ \left( - \infty , \frac{\sqrt{2} }{2} \right)}\) do \(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{2} }{2}, +\infty \right)}\)
czyli \(\displaystyle{ x}\) nie należy od \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-- 17 lis 2018, o 23:39 --
czy jak inaczej to rozwiązać ?
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x<\cos ^{2}x}\)
i teraz, czy mogę tak to rozwiązać:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x<0}\)|(dodaje stronami \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x}\) dla stworzenia jedynki tyrgonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x + 2\cos ^{2}x< 2\cos ^{2}x \\
\sin ^{2}x + \cos ^{2}x < 2\cos ^{2}x \\
1< 2\cos ^{2}x \\
\cos ^{2}x> \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x = t}\)
\(\displaystyle{ t^{2} > \frac{1}{2} \\
\left( t - \frac{\sqrt{2} }{2} \right) \left( t+\frac{\sqrt{2} }{2} \right) >0}\)
czyli \(\displaystyle{ \cos x}\) należy od \(\displaystyle{ \left( - \infty , \frac{\sqrt{2} }{2} \right)}\) do \(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{2} }{2}, +\infty \right)}\)
czyli \(\displaystyle{ x}\) nie należy od \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
-- 17 lis 2018, o 23:39 --
czy jak inaczej to rozwiązać ?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2018, o 22:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Rozwiązać nierówność
Bardzo rozwlekle, ale poprawnie.problem_matematyczny pisze:\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x<0}\)|(dodaje stronami \(\displaystyle{ 2\cos ^{2}x}\) dla stworzenia jedynki tyrgonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x - \cos ^{2}x + 2\cos ^{2}x< 2\cos ^{2}x \\
\sin ^{2}x + \cos ^{2}x < 2\cos ^{2}x \\
1< 2\cos ^{2}x \\
\cos ^{2}x> \frac{1}{2}}\)
Fuj, jak można należeć "od zbioru do zbioru". Poza tym zjadło Ci minusa.problem_matematyczny pisze:czyli \(\displaystyle{ \cos x}\) należy od \(\displaystyle{ \left( - \infty , \frac{\sqrt{2} }{2} \right)}\) do \(\displaystyle{ \left( \frac{\sqrt{2} }{2}, +\infty \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}.}\)
No nieprawda - co to znaczy "\(\displaystyle{ x}\) nie należy od \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)"? Nie tylko tam nie należy. Sformułuj poprawnie końcową odpowiedź.problem_matematyczny pisze:czyli \(\displaystyle{ x}\) nie należy od \(\displaystyle{ \frac{-\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
\(\displaystyle{ \cos x}\) należy \(\displaystyle{ \left( - \infty , -\frac{\sqrt{2} }{2} \right) \cup\left( \frac{\sqrt{2} }{2}, +\infty \right)}\)
A mogę zapisać odpowiedź, \(\displaystyle{ x}\) nie należy \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + k \pi, \frac{\pi}{4}+ k \pi \right)}\).
Bo łatwiej zapisać do czego nie należy \(\displaystyle{ x}\) , niż należy.
A mogę zapisać odpowiedź, \(\displaystyle{ x}\) nie należy \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + k \pi, \frac{\pi}{4}+ k \pi \right)}\).
Bo łatwiej zapisać do czego nie należy \(\displaystyle{ x}\) , niż należy.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2018, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
No do tego przedziału to akurat należy (wbrew temu, co napisałem wcześniej...). Przyjrzyj się dokładnie wykresowi cosinusa.problem_matematyczny pisze:A mogę zapisać odpowiedź, \(\displaystyle{ x}\) nie należy \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + k \pi, \frac{\pi}{4}+ k \pi \right)}\).
To żadne wytłumaczenie. Masz podać zbiór rozwiązań nierówności.problem_matematyczny pisze:Bo łatwiej zapisać do czego nie należy \(\displaystyle{ x}\) , niż należy.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
a zaraz czy to nie powinno być \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + 2k \pi, \frac{\pi}{4}+ 2k \pi \right).}\)??
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
To połowa rozwiązania, odpowiadająca warunkowi \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
aa to jeszcze \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} - 2k \pi \right)}\) bo wykres idzie w kierunku \(\displaystyle{ x <0}\)
Ostatnio zmieniony 18 lis 2018, o 00:55 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
problem_matematyczny pisze:aa to jeszcze \(\displaystyle{ \red\left( \frac{-\pi}{4} - 2k \pi \right)}\) bo wykres idzie w kierunku x <0
A co to?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
hmm, no nie wiem, tamto faktycznie jest bezsensu.
wydawało mi się, że \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + 2k \pi, \frac{\pi}{4}+ 2k \pi \right)}\) wyczerpuje wszystkie x, bo ja spojrze na wykres cosinusa to idealnie co 2k\(\displaystyle{ \pi}\) wychodzi przedział
Mógłbyś napisać poprawną odpowiedz, bo po prostu nie widzę innej możliwości niż to co zostało napisane
wydawało mi się, że \(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + 2k \pi, \frac{\pi}{4}+ 2k \pi \right)}\) wyczerpuje wszystkie x, bo ja spojrze na wykres cosinusa to idealnie co 2k\(\displaystyle{ \pi}\) wychodzi przedział
Mógłbyś napisać poprawną odpowiedz, bo po prostu nie widzę innej możliwości niż to co zostało napisane
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
Napisałem Ci wyraźnie:
JK
co oznacza, że nie rozwiązałeś jeszcze nierówności \(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\).Jan Kraszewski pisze:To połowa rozwiązania, odpowiadająca warunkowi \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
nie wiem, zaczyna mi się wszytko mieszać,
to x należy od \(\displaystyle{ (- \infty, \frac{-\pi}{4} + 2k \pi) \cup \left( \frac{\pi}{4}+ 2k \pi, +\infty\right)}\)
jak nie to już nie wiem
to x należy od \(\displaystyle{ (- \infty, \frac{-\pi}{4} + 2k \pi) \cup \left( \frac{\pi}{4}+ 2k \pi, +\infty\right)}\)
jak nie to już nie wiem
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
To widać.problem_matematyczny pisze:nie wiem, zaczyna mi się wszytko mieszać,
problem_matematyczny pisze:to x należy od \(\displaystyle{ (- \infty, \frac{-\pi}{4} + 2k \pi) \cup \left( \frac{\pi}{4}+ 2k \pi, +\infty\right)}\)
A co to ma wspólnego z wykresem cosinusa? I co to tak naprawdę w ogóle jest?
Z rachunków, które wykonałeś wcześniej, wyszło że Twoja nierówność jest równoważna alternatywie nierówności
\(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}.}\)
Masz zatem rozwiązać te dwie elementarne nierówności i zsumować wyniki. Na razie podałeś wynik
\(\displaystyle{ \left( \frac{-\pi}{4} + 2k \pi, \frac{\pi}{4}+ 2k \pi \right),}\)
który - po dodaniu informacji, że \(\displaystyle{ k\in\ZZ}\) - jest rozwiązaniem nierówności \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}.}\) Nie wiem, czy otrzymałeś ten wynik świadomie, czy przypadkiem.
Pozostaje rozwiązać nierówność \(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\), którą rozwiązuje się analogicznie, nie wiem zatem, skąd te dziwne propozycje, które produkujesz. Przyjrzyj się uważnie wykresowi cosinusa i stwierdź, kiedy wartości funkcji są poniżej \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{2} }{2}}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
Nadal nie wiem, mógłby ktoś podać odpowiedź, tak bym mógł ją po prostu powoli sobie przeanalizował i zrozumiał końcówkę zadania ?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Rozwiązać nierówność
Ale czego nie rozumiesz w tym, co Ci napisałem? Czy rozumiesz to:
JKJan Kraszewski pisze:Z rachunków, które wykonałeś wcześniej, wyszło że Twoja nierówność jest równoważna alternatywie nierówności
\(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\) lub \(\displaystyle{ \cos x>\frac{\sqrt{2} }{2}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Re: Rozwiązać nierówność
a czy dla \(\displaystyle{ \cos x<-\frac{\sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ \left( \frac{3\pi }{4} + 2k\pi, \frac{5\pi}{4}+2k\pi \right)}\) ??
\(\displaystyle{ x}\) należy \(\displaystyle{ \left( \frac{3\pi }{4} + 2k\pi, \frac{5\pi}{4}+2k\pi \right)}\) ??