hej, potrzebuję pomocy z wyznaczeniem naturalnych dziedzin funkcji:
\(\displaystyle{ \ctg 2x-1 \le 0}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{\log (16- x^{2}) }{ \sqrt{\sin x} }}\)
naturalna dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lis 2018, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
naturalna dziedzina funkcji
Ostatnio zmieniony 13 lis 2018, o 15:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: naturalna dziedzina funkcji
To nie są funkcje, tylko jedna nierówność i jedna funkcja.
Z czym masz problem?
JK
Z czym masz problem?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lis 2018, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
naturalna dziedzina funkcji
W przypadku funkcji wiem że liczba logarytmowana musi być większa od 0 --> wyszło że
\(\displaystyle{ x \in \left( -4,4\right)}\)
i nie wiem co dalej
a w przypadku tej nierówności nie wiem jak zacząć..
\(\displaystyle{ x \in \left( -4,4\right)}\)
i nie wiem co dalej
a w przypadku tej nierówności nie wiem jak zacząć..
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
naturalna dziedzina funkcji
Dalej nie możesz dzielić przez zero i wyciągać pierwiastka kwadratowego z liczb ujemnych, a te dwa warunki łącznie oznaczają, że \(\displaystyle{ \sin x>0}\).tomiiixdxd pisze:W przypadku funkcji wiem że liczba logarytmowana musi być większa od 0 --> wyszło że
\(\displaystyle{ x \in \left( -4,4\right)}\)
i nie wiem co dalej
A znasz definicję cotangensa?tomiiixdxd pisze:a w przypadku tej nierówności nie wiem jak zacząć..
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lis 2018, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
Re: naturalna dziedzina funkcji
Więc z tego wychodzi dziedzina naturalna :
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \pi \right)}\)
?
cotangens - znam podstawowe własności
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \pi \right)}\)
?
cotangens - znam podstawowe własności
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: naturalna dziedzina funkcji
tomiiixdxd pisze:Więc z tego wychodzi dziedzina naturalna :
\(\displaystyle{ x \in \left( 0, \pi \right)}\) ?
Za mało. Popatrz co dzieje się na lewo od zera.
No to w czym problem? powinieneś wiedzieć, kiedy cotangens jest nieokreślony.tomiiixdxd pisze:cotangens - znam podstawowe własności
JK