Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ \log _{0,5}(\cos 2x+2\sin x+1)<1}\)
Nierówność trygonometryczna
Nierówność trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 12 lis 2018, o 18:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34130
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Nierówność trygonometryczna
Właśnie nie mam pojęcia jak rozwiązać \(\displaystyle{ \cos 2x+2 \sin x+1>0}\)
Ostatnio zmieniony 12 lis 2018, o 19:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34130
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Masz \(\displaystyle{ \cos 2x=1-2\sin^2x}\), potem podstawiasz \(\displaystyle{ t=\sin x}\) i masz nierówność kwadratową.
JK
JK