Suma sinusa i cosinusa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matematykipatyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 235
Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wejherowo
Podziękował: 88 razy

Suma sinusa i cosinusa

Post autor: matematykipatyk »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \cos \frac{7}{12} \pi + \sin \frac{7}{12} \pi}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Suma sinusa i cosinusa

Post autor: Dilectus »

Skorzystaj z tożsamości

\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 2 \sin \frac{x+y}{2} \cos \frac{x-y}{2}}\)

Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Suma sinusa i cosinusa

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \cos \frac{7}{12}\pi+\sin\frac{7}{12}\pi=\\=\sin \frac{7}{12}\pi-\sin \frac{\pi}{12}=\\=2\sin\frac \pi 4\cos \frac \pi 3}\)
i dalej raczej umiesz.
Najpierw skorzystałem z tożsamości \(\displaystyle{ \cos\left( \frac \pi 2+x\right) =-\sin x}\), a potem ze wzoru na różnicę sinusów.
ODPOWIEDZ