Jak policzyć \(\displaystyle{ x}\) w tym równaniu?
\(\displaystyle{ x=0,58\tg x-2}\)
Równanie z niewiadomą
- camillus25
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Równanie z niewiadomą
Ostatnio zmieniony 5 lis 2018, o 23:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Równanie z niewiadomą
Można to zrobić tylko w przybliżeniu, po określeniu przedziału poszukiwań. Po przekształceniach mamy \(\displaystyle{ \tg x=\frac{x+2}{0.58}.}\) Jak widać, jest nieskończenie wiele rozwiązań tego równania.