Kiełbasa. Równanie trygonometryczne - próba rozwiązania.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Wojciech Szlosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2018, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 10 razy

Kiełbasa. Równanie trygonometryczne - próba rozwiązania.

Post autor: Wojciech Szlosek »

Pomimo, według mnie dobrej propozycji rozwiązania poniższego równania, odpowiedź z końca książki jest inna.

568. Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sin{x}\cdot\tg{x}-\sqrt{3}=\tg{x}-\sqrt{3}\sin{x}}\)

Po grupowaniu wyrazów:
\(\displaystyle{ (\tg{x}+ \sqrt{3})(\sin{x}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ \tg{x}=-\sqrt{3} \vee \sin{x}=1}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{-\pi}{3}+k\pi \vee x= \frac{\pi}{2}+2k\pi; k \in \mathbb{Z}}\)

Problem w tym, że w rozwiązaniach podana jest jedna odpowiedź, a mianowicie \(\displaystyle{ x= \frac{-\pi}{3}+k\pi}\)
Co mogę robić źle, dlaczego moja druga odpowiedź (\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}+2k\pi}\)) jest niepoprawna?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4073
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Kiełbasa. Równanie trygonometryczne - próba rozwiązania.

Post autor: Janusz Tracz »

Dziedzina.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Kiełbasa. Równanie trygonometryczne - próba rozwiązania.

Post autor: pawlo392 »

Określiłeś dziedzinę na początku ?
Wojciech Szlosek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 10 paź 2018, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 10 razy

Re: Kiełbasa. Równanie trygonometryczne - próba rozwiązania.

Post autor: Wojciech Szlosek »

Janusz Tracz, pawlo392 aaa, oczywiście, zapomniałem jak zwykle. Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ