Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej nierówności
\(\displaystyle{ \arcsin \left( \log _{2}x \right) \ge \frac{ \pi }{6}}\)
Nierówność cyklometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 31 paź 2018, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Nierówność cyklometryczna
Ostatnio zmieniony 1 lis 2018, o 17:50 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4085
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Nierówność cyklometryczna
Zacznij od określenia dziedziny. Potem możesz się zastanowić kiedy \(\displaystyle{ \arcsin t \ge \frac{ \pi }{6}}\) a następnie przyjąć że \(\displaystyle{ t=\lg_2 x}\) i dokończyć zadanie dla zmiennej \(\displaystyle{ x}\).