Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2018, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
Wstyd się przyznać.. Dumny tata, który dotąd z radością pomagał córce tym razem poległ.
Wstyd bo miałem to na studiach wieki temu ale zdolność obliczeniowa spadła
Bedę Wdzięczny za pomoc:
Jedno zadanie brzmi następująco.
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego prawdziwa jest równość :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha(1+\ctg ^{2} \alpha) }{1-\tg ^{2} \alpha }=\ctg \alpha}\)
Wstyd bo miałem to na studiach wieki temu ale zdolność obliczeniowa spadła
Bedę Wdzięczny za pomoc:
Jedno zadanie brzmi następująco.
Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego prawdziwa jest równość :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha(1+\ctg ^{2} \alpha) }{1-\tg ^{2} \alpha }=\ctg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2018, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
Nie może to być prawdą dla każdego ostrego.zielonamila pisze: Uzasadnij, że dla każdego konta ostrego prawdziwa jest równość :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha(1+\ctg ^{2} \alpha) }{1-\tg ^{2} \alpha }=\ctg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2018, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2018, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
mam nadzieje, że uwierzy mi na słowo,, tak czy owak dziękuje chociaż jako zielony tutaj spodziewałem się bardziej rozbudowanej odpowiedzi:)piasek101 pisze:Nie może to być prawdą dla każdego ostrego.zielonamila pisze: Uzasadnij, że dla każdego konta ostrego prawdziwa jest równość :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha(1+\ctg ^{2} \alpha) }{1-\tg ^{2} \alpha }=\ctg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2018, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2018, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
szczególnie z takim błędem.. zapadłem się pod ziemię..piasek101 pisze:Nie może to być prawdą dla każdego ostrego.zielonamila pisze: Uzasadnij, że dla każdego konta ostrego prawdziwa jest równość :
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha(1+\ctg ^{2} \alpha) }{1-\tg ^{2} \alpha }=\ctg \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2018, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
To w ogóle nie jest tożsamość, sprawdź dla \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{6}}\).
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
Użyję \(\displaystyle{ x = \alpha}\) i masz:
Dla kątów ostrych po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ (\ctg x - \tg x)}\):
\(\displaystyle{ (1+\ctg^2 x) =\ctg^2 - 1}\)
A stąd \(\displaystyle{ 1=-1}\)
Czy to ogólnie jest tożsamość? :V
Dla kątów ostrych po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ (\ctg x - \tg x)}\):
\(\displaystyle{ (1+\ctg^2 x) =\ctg^2 - 1}\)
A stąd \(\displaystyle{ 1=-1}\)
Czy to ogólnie jest tożsamość? :V
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Ojca tożsamość trygonometryczna - Równanie - podejscie 2
Trochę się przyczepię - możesz tak zrobić po uwzględnieniu tego o czym wspomniałem.PoweredDragon pisze:Użyję \(\displaystyle{ x = \alpha}\) i masz:
Dla kątów ostrych po pomnożeniu przez \(\displaystyle{ (\ctg x - \tg x)}\):
Liczyłem, że user poprawi zapis ,,tożsamości".