Pytanie jak korzystać z tablic. Mam polecenie korzystając z tablic funkcji trygonometrycznych obliczyć kąt \(\displaystyle{ \beta}\) .
No i załóżmy mamy \(\displaystyle{ \sin \beta = 0,9397}\) no i szukam tej wartości w tablicach I.... pojawia się problem. Mam wziąść kąt alfa czy beta? W poleceniu jest beta, a dla kąta beta ta wartość to \(\displaystyle{ 20}\) stopni, więc nie wyjdzie tak jak w odpowiedziach, muszę wziąść kąt alfa który przyjmuje dla tej wartości \(\displaystyle{ 70}\) stopni. Dlaczego?
Za to kąt \(\displaystyle{ \cos \beta}\) bierzemy z bety a nie z alfy...
Tablice nieumiejętność odczytywania
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 16 paź 2017, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 4 razy
Tablice nieumiejętność odczytywania
Ostatnio zmieniony 1 paź 2018, o 11:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4060
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 1391 razy
Tablice nieumiejętność odczytywania
To są tylko oznaczenia, nie ważne jest czy to jest \(\displaystyle{ \alpha}\) czy \(\displaystyle{ \beta}\) czy jakikolwiek inny znaczek. Ważne jest to czy liczysz z tego \(\displaystyle{ \sin}\) czy \(\displaystyle{ \cos}\)
Możesz mieć
\(\displaystyle{ \sin \clubsuit = 0,9397}\)
i korzystając z tablic szukasz \(\displaystyle{ \clubsuit}\) jako wartość z której \(\displaystyle{ {\red{\sin}}}\) robi liczbę najbliższą \(\displaystyle{ 0,9397}\).
Możesz mieć
\(\displaystyle{ \sin \clubsuit = 0,9397}\)
i korzystając z tablic szukasz \(\displaystyle{ \clubsuit}\) jako wartość z której \(\displaystyle{ {\red{\sin}}}\) robi liczbę najbliższą \(\displaystyle{ 0,9397}\).