Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: janusz47 »

Proszę wykazać tożsamość trygonometryczną:

\(\displaystyle{ [\cos(x) -\cos(y)]^2 +[\sin(x)-\sin(y)]^2 =4\sin^2 \left(\frac{1}{2}(x-y)\right)}\)

Dowód:

Lewa strona:

Podnosimy do kwadratów różnicy:

\(\displaystyle{ \cos^2(x) -2\cos(x)\cos(y) + \cos^2(y) + \sin^2(x) -2\sin(x)\sin(y) + sin^2(y)}\)

Uwzględniamy jedynki trygonometryczne:

\(\displaystyle{ \cos^2(x)+\sin^2(x) =1, \ \ \cos^2(y) +\sin^2(y) = 1.}\)

\(\displaystyle{ 2 - 2\cos(x)\cos(y) - 2\sin(x)\sin(y)}\)

Wyłączamy \(\displaystyle{ 2}\) przed nawias:

\(\displaystyle{ 2[ 1 - (\cos(x)\cos(y) + \sin(x)\sin(y))]}\)

"Zwijamy" sumę w nawiasie stosując wzór na kosinus różnicy dwóch argumentów:

\(\displaystyle{ 2[ 1 - \cos(x-y)]}\)

Zapisujemy kosinus w postaci podwojonego argumentu:

\(\displaystyle{ 2 \left[ 1 - \cos\left(2 \frac{1}{2}(x- y)\right)\right]}\)

Stosujemy wzór kosinus podwojonego argumentu:

\(\displaystyle{ \cos(2\alpha) = \cos^2(\alpha)-\sin^2(\alpha) = 1-2\sin^2(\alpha).}\)


\(\displaystyle{ 2\left[ 1 - 1 + 2\sin^2\left(\frac{1}{2}(x-y)\right)\right ] = 4\sin^2\left(\frac{1}{2}(x-y)\right)}\) (*)

"Idąc z prawej strony wzoru (*) drogą odwrotną"
\(\displaystyle{ \leftarrow}\)

dochodzimy do:

\(\displaystyle{ [\cos(x)- \cos(y)]^2 + [\sin(x) - \sin(y)]^2.}\)

Co mieliśmy wykazać.
belert
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 lis 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Re: Tożsamość trygonometryczna

Post autor: belert »

Bardzo dziekuje .Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ