Witam, serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Dla \(\displaystyle{ x \in (0, 2\pi)}\) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \tg (x)>3}\)
Nie za bardzo wiem jak bez tablic znaleźć argument dla którego funkcja tangens wynosi \(\displaystyle{ 3}\).
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Rozwiąż nierówność
Bo to w zasadzie (te tablice) jedyna droga (oprócz kalkulatora).
[edit] Prawdopodobna literówka - zabrakło pierwiastka.
[edit] Prawdopodobna literówka - zabrakło pierwiastka.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2018, o 22:00 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozwiąż nierówność
albo tak:
Funkcją odwrotną do tangensa (a ściślej dla tangensa o argumencie z przedziału \(\displaystyle{ \left( \frac{ -\pi }{2} , \frac{ \pi }{2}\right)}\) ) jest arkus tangens.
stąd:
\(\displaystyle{ x \in \left( \arctg 3 , \frac{ \pi }{2}\right)\right) \cup \left( \arctg 3 + \pi , \frac{ 3\pi }{2}\right)\right)}\)
Funkcją odwrotną do tangensa (a ściślej dla tangensa o argumencie z przedziału \(\displaystyle{ \left( \frac{ -\pi }{2} , \frac{ \pi }{2}\right)}\) ) jest arkus tangens.
stąd:
\(\displaystyle{ x \in \left( \arctg 3 , \frac{ \pi }{2}\right)\right) \cup \left( \arctg 3 + \pi , \frac{ 3\pi }{2}\right)\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Rozwiąż nierówność
okej chyba rozumiem, to dla \(\displaystyle{ x \in (0,2 \pi )}\) \(\displaystyle{ x>3}\) dla \(\displaystyle{ x \in (\arctg3+k\pi , \frac{\pi}{2}+k\pi )}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \left\{ 0, 1\right\}}\)\(\displaystyle{ }\)