wyznaczanie zbioru wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznaczanie zbioru wartości
Mam wyznaczyć zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \ctg ^{2}x \cdot \sin ^{2}x}\).
Zamieniłem \(\displaystyle{ \ctg ^{2}x}\) na \(\displaystyle{ \left( \frac{\cos \left( x \right) }{\sin \left( x \right) } \right) ^{2}}\) i pomnożyłem, wyszło mi, że
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\cos ^{2}x}\).
Jak teraz wyznaczyć zbiór wartości?
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ -1 \le \cos \left( x \right) \le 1}\)
i teraz chciałem to podnieść do kwadratu, ale nie wyjdzie dobrze, bo odpowiedź to zbiór \(\displaystyle{ \left\langle0;1\right)}\).
Zamieniłem \(\displaystyle{ \ctg ^{2}x}\) na \(\displaystyle{ \left( \frac{\cos \left( x \right) }{\sin \left( x \right) } \right) ^{2}}\) i pomnożyłem, wyszło mi, że
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\cos ^{2}x}\).
Jak teraz wyznaczyć zbiór wartości?
Próbowałem tak:
\(\displaystyle{ -1 \le \cos \left( x \right) \le 1}\)
i teraz chciałem to podnieść do kwadratu, ale nie wyjdzie dobrze, bo odpowiedź to zbiór \(\displaystyle{ \left\langle0;1\right)}\).
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2018, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: wyznaczanie zbioru wartości
a4karo, nie rozumiem nadal.
kerajs, dlaczego wyrzucamy z dziedziny \(\displaystyle{ k \pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k \pi}\)? Myślałem, że założenie to \(\displaystyle{ \sin(x) \neq 0}\).
kerajs, dlaczego wyrzucamy z dziedziny \(\displaystyle{ k \pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k \pi}\)? Myślałem, że założenie to \(\displaystyle{ \sin(x) \neq 0}\).
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2018, o 16:46 przez Jmoriarty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34339
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Dobrze myślałeś. Wiesz, kiedy \(\displaystyle{ \sin(x) \neq 0}\) ?Jmoriarty pisze:kerajs, dlaczego wyrzucamy z dziedziny \(\displaystyle{ k \pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k \pi}\)? Myślałem, że założenie to \(\displaystyle{ \sin(x) \neq 0}\).
Np skorzystać z tego, żeJmoriarty pisze:Czyli nie mogę tego podnieść do kwadratu. To jak inaczej?
\(\displaystyle{ \cos^2x=\frac12\left( \cos 2x+1\right)}\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Nie znałem tego wzoru. Można to zrobić nie wykorzystując go?Jan Kraszewski pisze: Np skorzystać z tego, że
\(\displaystyle{ \cos^2x=\frac12\left( \cos 2x+1\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22233
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Wystarczy pomyśleć. Weż kalkulator i podnieś to cholerne \(\displaystyle{ -0,5}\) do kwadratu. A potem jakąś inną ujemną liczbę. I jeszcze jedną...
-
- Administrator
- Posty: 34339
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Albo zastanów się: jeśli \(\displaystyle{ -1<x<1}\), to jakie wartości przyjmuje funkcja \(\displaystyle{ g(x)=x^2}\) dla tych argumentów.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Faktycznie, przyjmie wartości od zera do jedynki. Ale dlaczego algebraicznie mi to nie wychodzi? W sensie, po podniesieniu do kwadratu
-
- Administrator
- Posty: 34339
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: wyznaczanie zbioru wartości
Bo podniesienie do kwadratu nie jest przejściem równoważnym, co a4karo starał się wytłumaczyć Ci.Jmoriarty pisze: Ale dlaczego algebraicznie mi to nie wychodzi? W sensie, po podniesieniu do kwadratu
Nawiasem mówiąc - jak chciałbyś podnosić do kwadratu coś takiego: \(\displaystyle{ -1 \le \cos \left( x \right) \le 1}\). Przy okazji przypominam, że to nie jest nierówność, tylko układ nierówności.
JK