Mam wyznaczyć okres podstawowy funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\ctg(4 \pi x)}\).
No i wyznaczyłem, zrobiłem to następującym sposobem:
\(\displaystyle{ 4\left( x+T\right) \cdot \pi -4 \pi x= \pi}\)
z tego wyliczyłem, że
\(\displaystyle{ T= \frac{1}{4}}\).
Jednak znam tylko sposób rozwiązania, a nie rozumiem skąd to się bierze. Jest tu chyba zastosowane coś w stylu \(\displaystyle{ f(x+T)-f(x)}\), ale nawet nie jestem pewien, bo przecież według definicji funkcji okresowej \(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)}\).
Proszę o wytłumaczenie
okres podstawowy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: okres podstawowy
\(\displaystyle{ T_0= \pi}\) to okres podstawowy kotangensa.
\(\displaystyle{ \ctg\left( 4 \pi x\right)=\ctg\left( 4 \pi x+T_0\right)= \ctg\left( 4 \pi x+ \pi \right)=\ctg\left( 4 \pi (x+ \frac{1}{4}) \right)}\)
\(\displaystyle{ T= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\left( 4 \pi x\right)=\ctg\left( 4 \pi x+T_0\right)= \ctg\left( 4 \pi x+ \pi \right)=\ctg\left( 4 \pi (x+ \frac{1}{4}) \right)}\)
\(\displaystyle{ T= \frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: okres podstawowy
Rozumiem, że to okres podstawowy cotangengsa.
Chodzi mi bardziej o wytłumaczenie mojego sposobu, czyli dlaczego po lewej stronie równania wykonuje się odejmowanie? I dlaczego lewa strona jest równa okresowi podstawowemu cotangensa (pomijając to, że mamy w poleceniu funkcję cotangens)?
Chodzi mi bardziej o wytłumaczenie mojego sposobu, czyli dlaczego po lewej stronie równania wykonuje się odejmowanie? I dlaczego lewa strona jest równa okresowi podstawowemu cotangensa (pomijając to, że mamy w poleceniu funkcję cotangens)?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: okres podstawowy
Robiłeś tak
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)\\
\ctg\left( 4 \pi (x+T)\right) =\ctg\left( 4 \pi x\right)\\
\ctg\left( 4 \pi (x+T)\right)=\ctg\left( 4 \pi x+T_0\right)\\
4 \pi (x+T)=4 \pi x+T_0\\
4 \pi (x+T)-4 \pi x= \pi \\
T= \frac{ 1 }{4}}\)
\(\displaystyle{ f(x+T)=f(x)\\
\ctg\left( 4 \pi (x+T)\right) =\ctg\left( 4 \pi x\right)\\
\ctg\left( 4 \pi (x+T)\right)=\ctg\left( 4 \pi x+T_0\right)\\
4 \pi (x+T)=4 \pi x+T_0\\
4 \pi (x+T)-4 \pi x= \pi \\
T= \frac{ 1 }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: okres podstawowy
skąd się wzięło \(\displaystyle{ T_0}\)?kerajs pisze:Robiłeś tak
\(\displaystyle{ \ctg\left( 4 \pi (x+T)\right) =\ctg\left( 4 \pi x\right)\\
\ctg\left( 4 \pi (x+T)\right)=\ctg\left( 4 \pi x+T_0\right)}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2018, o 16:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.