Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin 2x + \cos x = 1}\)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, o 17:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Da się to co prawda rozwiązać ale czy na pewno dobrze przepisałeś?-- 31 sie 2018, o 17:44 --Może miało być \(\displaystyle{ \sin^2x+\cos x=1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Znalazłem ten przykład na tej stronie ... -kurs.html w wymaganiach cke doprowadziłem do postaci iloczynowej \(\displaystyle{ (1- \cos x)(4\cos ^{3}x + 4\cos ^{2} x + \cos x - 1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Matemaks w swoim kursie wspominał, że ten przykład jest zbyt trudny, i że CKE raczej w złym miejscu tę dwójkę wstawiła, bo powinno być tak, jak napisał Janusz Tracz. I wtedy mamy też dużo prostsze równanie, tym razem kwadratowe.