Mam tu kolejne równanie, które sprawia mi klopot, a mianowicie:
\(\displaystyle{ 2\cdot \cos^2(2x)+10\cdot \sin x \cos x+1=0}\)
i na
\(\displaystyle{ 2\cdot \cos^2(2x)+5\cdot \sin (2x)=-1}\) zakonczyłam...
ktos zna c.d ???
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie trygonometryczne
buuu
2(cos2x)^2 + 5sin2x + 1 = 0
2[1 - (sin2x)^2] + 5sin2x + 1 = 0
nie rozumiem jak (cos2x)^2 rowna się 1-(sin2x)^2
no bo ze cos2x=1 -2(sinx)^2 to wiem...
no i mam w odp inne wyniki jakie wam wyszly w tym zadaniua
2(cos2x)^2 + 5sin2x + 1 = 0
2[1 - (sin2x)^2] + 5sin2x + 1 = 0
nie rozumiem jak (cos2x)^2 rowna się 1-(sin2x)^2
no bo ze cos2x=1 -2(sinx)^2 to wiem...
no i mam w odp inne wyniki jakie wam wyszly w tym zadaniua
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Nie patrz zawsze na odp bo często zdarzają się błędy (za często)sarenka pisze:nie rozumiem jak (cos2x)^2 rowna się 1-(sin2x)^2
no bo ze cos2x=1 -2(sinx)^2 to wiem...
no i mam w odp inne wyniki jakie wam wyszly w tym zadaniua
wzór na cos2x jest prawidłowy cos2x=1-2sin(2x)^2
Ale tamten wzór jest z jedynki trygonometrycznej sin^2 x+cos^2 x=1 czyli
cos(2x)^2=1-sin(2x)^2