Dzień dobry,
mam życiowy problem związany z wyznaczeniem zmiennej. Otóż posiadam równanie
\(\displaystyle{ X=R left[ left( 1-cos alpha
ight) + frac{1}{4} cdot z cdot left( 1-cos left( 2 alpha
ight) +1
ight) ,}\)
czy jest ktoś mi w stanie pomóc wyliczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)?
Zamieniałem \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\), ale nie pomaga mi to zbytnio.
Próbuje na różne sposoby, tylko strasznie wadzi mi podwojony kąt przy cosinusie. Pozdrawiam.
Wyznaczenie kąta ze wzoru
Wyznaczenie kąta ze wzoru
Ostatnio zmieniony 3 lip 2018, o 19:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Literówka w temacie. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Wyznaczenie kąta ze wzoru
Dobrze zacząłeś, zamień \(\displaystyle{ \cos(2\alpha)}\) i otrzymasz równanie kwadratowe ze względu na \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).