układ równań funkcji nieliniowych z kilkoma niewiadomymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kkate559
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2 gru 2012, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 1 raz

układ równań funkcji nieliniowych z kilkoma niewiadomymi

Post autor: kkate559 »

Witam!
Mam do rozwiązania układ równań funkcji nieliniowych. Równania mniej więcej wyglądają tak:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} -0,5 y_{1} + 0,2 \sin y_{1} =0\\ y_{2}+ 0,3 y_{3}-0,4 \sin y_{1} =0\\ y_{3}+0,1 y_{4} - \frac{ e^{ y^{3} } }{1+ e^{ y^{3} } }=0 \end{array}}\)

Czytałam o sposobach wyliczenia pierwiastków dla funkcji nieliowych (np. Metoda Newtona). W internecie są niestety pokazane rozwiązania dla prostych funkcji kwadratowych i zazwyczaj z dwoma niewiadomymi.
Jak ugryźć temat z układem ośmiu równań z ośmioma niewiadomymi?

-- 13 cze 2018, o 17:49 --

W jaki sposób mogę wyliczyć przybliżenie startowe?
Układ składa się z ośmiu równań z ośmioma niewiadomymi. Występują w nim takie funkcje jak sinus, funkcja logistyczna i hipertangens. W zadaniach zazwyczaj są już dostarczone punkty startowe, ale ja muszę je sama wyliczyć...
Ostatnio zmieniony 13 cze 2018, o 23:53 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówki, tytuł tematu rozpoczynaj od wielkiej litery.
ODPOWIEDZ