Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
- Lenin2046
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 maja 2018, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodnia Polska
Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Proszę wykazać (nie stosując do tego Twierdzenia Pitagorasa ani innych funkcji trygonometrycznych), że sinus z kąta miary 45 stopni zawsze będzie miał wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
A jak definiujesz sinus kąta?
Możesz wyszczególnic czego można używać?
Np czy można zsumowac szereg?
Możesz wyszczególnic czego można używać?
Np czy można zsumowac szereg?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Myślę, że chodzi o coś takiego (ma On 15 lat, więc...)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ \sin 45^o}\) może przyjmować różne wartości w zależności od trójkąta.
Dane są dwa trójkąty prostokątne o kątach \(\displaystyle{ 45^o, 45^o, 90^o}\) i bokach \(\displaystyle{ a, a, c}\) i \(\displaystyle{ e, e, g}\). Wówczas \(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{a}{c}}\) i \(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{e}{g}}\)
Ale podane trójkąty są podobne (kąt-kąt-kąt), a zatem \(\displaystyle{ e = ka}\) i \(\displaystyle{ g = kc}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k>0}\) i \(\displaystyle{ k \neq 1}\), stąd \(\displaystyle{ \frac{e}{g}=\frac{ka}{kc}=\frac{a}{c}}\), co jest sprzeczne z naszym założeniem.
Załóżmy, że \(\displaystyle{ \sin 45^o}\) może przyjmować różne wartości w zależności od trójkąta.
Dane są dwa trójkąty prostokątne o kątach \(\displaystyle{ 45^o, 45^o, 90^o}\) i bokach \(\displaystyle{ a, a, c}\) i \(\displaystyle{ e, e, g}\). Wówczas \(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{a}{c}}\) i \(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{e}{g}}\)
Ale podane trójkąty są podobne (kąt-kąt-kąt), a zatem \(\displaystyle{ e = ka}\) i \(\displaystyle{ g = kc}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k>0}\) i \(\displaystyle{ k \neq 1}\), stąd \(\displaystyle{ \frac{e}{g}=\frac{ka}{kc}=\frac{a}{c}}\), co jest sprzeczne z naszym założeniem.
- Lenin2046
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 4 maja 2018, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zachodnia Polska
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Podam to na przykładzie równoramiennego trójkąta prostokątnego, bo o tym jest mowa.
I na tym to polega. Szukam innych dowodów na Twierdzenie Pitagorasa niż te czysto geometryczne. Jakbym chciał znaleźć sposób na prawdziwość Twierdzenia Pitagorasa poprzez hipotezy zawarte właśnie w tym twierdzeniu, to trochę miałbym lipę. Potrzebuję ogarnąć to w sensie arytmetyki, abstrakcyjnym. I do tego mi jest potrzebny ścisły dowód na określenie przeciwprostokątnej przechodzącej pod kątem 45 stopni względem przylegającej do niej przyprostokątnej, bo tak idzie dość prosto to określić. Oczywiście, każde wyjaśnienie będzie dobre, jeśli będzie podane w formie możliwie jak najbardziej arytmetycznie bądź algebraicznie.
I na tym to polega. Szukam innych dowodów na Twierdzenie Pitagorasa niż te czysto geometryczne. Jakbym chciał znaleźć sposób na prawdziwość Twierdzenia Pitagorasa poprzez hipotezy zawarte właśnie w tym twierdzeniu, to trochę miałbym lipę. Potrzebuję ogarnąć to w sensie arytmetyki, abstrakcyjnym. I do tego mi jest potrzebny ścisły dowód na określenie przeciwprostokątnej przechodzącej pod kątem 45 stopni względem przylegającej do niej przyprostokątnej, bo tak idzie dość prosto to określić. Oczywiście, każde wyjaśnienie będzie dobre, jeśli będzie podane w formie możliwie jak najbardziej arytmetycznie bądź algebraicznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
A taka informacja
432437.htm#p5544561
z apendiksem, że "kąt o mierze \(\displaystyle{ 45^o}\) równej ósmej części kąta pełnego to kąt u podstawy trójkąta prostokątnego równoramiennego", nie wystarczy?
Czy cytata o liczbach rządzących pochodzi od Wołgina czy gaździny z Poronina?
432437.htm#p5544561
z apendiksem, że "kąt o mierze \(\displaystyle{ 45^o}\) równej ósmej części kąta pełnego to kąt u podstawy trójkąta prostokątnego równoramiennego", nie wystarczy?
Czy cytata o liczbach rządzących pochodzi od Wołgina czy gaździny z Poronina?
- karolex123
- Użytkownik
- Posty: 751
- Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: somewhere
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 127 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Nie bardzo wiem czego autor oczekuje, ale jeśli zechce abstrakcyjnie podejść do zagadnienia niech popatrzy jak do tych kwestii odnosi się algebra liniowa. Sinus kąta (zmiennej rzeczywistej) możemy też zdefiniować analitycznie za pomocą funkcji \(\displaystyle{ \exp}\) na płaszczyźnie zespolonej...
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
"Autor" oczekuje nie użycia określenia, nawet ukrytego, przeciwprostokątna i jej kwadrat
A na płaszczyznę zespoloną rzeczywiście nie zaglądałem.
Serdeczności zasyłam,
W.Kr.
A na płaszczyznę zespoloną rzeczywiście nie zaglądałem.
Serdeczności zasyłam,
W.Kr.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Co prawda było odniesienie do innego tematu, ale myślę, że warto i tu to umieścić.
Łącząc wierzchołek kąta prostego ze środkiem przeciwprostokątnej dostajemy mniejszy trójkąt 90-45-45, podobny do wyjściowego. Z definicji sinusa i z tego podobieństwa mamy dwie równości
\(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{a}{x} = \frac{\frac{x}{2}}{a}}\).
Zatem \(\displaystyle{ \frac{a}{x} = \frac{\frac{x}{2}}{a} \iff \frac{a^2}{x^2}=\frac{1}{2}}\).
Stąd natychmiast \(\displaystyle{ \frac{a}{x}=\frac{1}{\sqrt{2}}}\).
Łącząc wierzchołek kąta prostego ze środkiem przeciwprostokątnej dostajemy mniejszy trójkąt 90-45-45, podobny do wyjściowego. Z definicji sinusa i z tego podobieństwa mamy dwie równości
\(\displaystyle{ \sin 45^o = \frac{a}{x} = \frac{\frac{x}{2}}{a}}\).
Zatem \(\displaystyle{ \frac{a}{x} = \frac{\frac{x}{2}}{a} \iff \frac{a^2}{x^2}=\frac{1}{2}}\).
Stąd natychmiast \(\displaystyle{ \frac{a}{x}=\frac{1}{\sqrt{2}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 sty 2017, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
W tw. Pitagorasa założenie jest tylko o kącie 90 stopni, więc rozpatrywanie tylko jednego z nieskończenie wielu trójkątów prostokątnych nie jest ani trochę bliskie dowodu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Ależ nie o to idzie. Treść zadania to :
"Proszę wykazać (nie stosując do tego Twierdzenia Pitagorasa ani innych funkcji trygonometrycznych), że sinus z kąta miary 45 stopni zawsze będzie miał wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)"
i rozumiem zadanie jako okazanie tej prawdy bez odwoływania się do tw. Pitagorasa, że kwadrat na przeciwprostokątnej ma pole równe .... , czyli pokazanie, że istnieje inny sposób niż użycie do tego twierdzenia Pitagorasa.
"Proszę wykazać (nie stosując do tego Twierdzenia Pitagorasa ani innych funkcji trygonometrycznych), że sinus z kąta miary 45 stopni zawsze będzie miał wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)"
i rozumiem zadanie jako okazanie tej prawdy bez odwoływania się do tw. Pitagorasa, że kwadrat na przeciwprostokątnej ma pole równe .... , czyli pokazanie, że istnieje inny sposób niż użycie do tego twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
A ja sądzę, że chodzi o to, żeby udowodnić geometryczne twierdzenie niegeometrycznymi metodami
Dowodów twierdzenia potrafią jest mnóstwo - wystarczy poszukać
Ten fragment ze pokazuje, że autor raczej nie wie czego chce.I do tego mi jest potrzebny ścisły dowód na określenie przeciwprostokątnej przechodzącej pod kątem 45 stopni
Dowodów twierdzenia potrafią jest mnóstwo - wystarczy poszukać
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Dowód na wartość sinusa z 45-stopniowego kąta
Zauważamy, że przekątna kwadratu jest nachylona do jego boku pod kątem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) .
Zapytajmy o to, czy stosunek miary boku kwadratu do miary jego przekątnej jest stały i równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) niezależnie od miary boku kwadratu nie używając do tej odpowiedzi twierdzenia Pitagorasa.
Umawiając się, że stosunek miar boków prostokąta przeciwległych kątowi do przekątnej prostokąta nazywamy sinusem tego kąta (wg innej umowy wstawą) pytamy zatem o wartość sinusa kąta nachylenia przekątnej kwadratu do jego boku.
Zapytajmy o to, czy stosunek miary boku kwadratu do miary jego przekątnej jest stały i równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) niezależnie od miary boku kwadratu nie używając do tej odpowiedzi twierdzenia Pitagorasa.
Umawiając się, że stosunek miar boków prostokąta przeciwległych kątowi do przekątnej prostokąta nazywamy sinusem tego kąta (wg innej umowy wstawą) pytamy zatem o wartość sinusa kąta nachylenia przekątnej kwadratu do jego boku.