Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Nierówność trygonometryczna
Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;2 \pi \raight\rangle}\) .
Próbowałam zrobić to zadanie, ale mi nie wychodzi poprawny wynik. Co mam źle.
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x-1- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x}{\cos ^2 x} - \frac{1+ \sqrt{2} }{\cos ^2 x} \\ \\ 2 - \frac{1+ \sqrt{3} }{\cos ^2 x}<0 \\ \\ 2 \cos ^2x - (1+ \sqrt{3}) \\ \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } + \frac{ \sqrt{3} }{1} = \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \\ 2 \cos ^2 x< \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \\ \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \cdot \frac{1}{2}= \frac{3 \sqrt{3} }{2 \sqrt{3} }= \frac{3}{2}\\ \\ \cos ^2 x < \frac{3}{2} \\ \cos x < \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
Próbowałam zrobić to zadanie, ale mi nie wychodzi poprawny wynik. Co mam źle.
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x-1- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x}{\cos ^2 x} - \frac{1+ \sqrt{2} }{\cos ^2 x} \\ \\ 2 - \frac{1+ \sqrt{3} }{\cos ^2 x}<0 \\ \\ 2 \cos ^2x - (1+ \sqrt{3}) \\ \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } + \frac{ \sqrt{3} }{1} = \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \\ 2 \cos ^2 x< \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \\ \frac{3 \sqrt{3} }{ \sqrt{3} } \cdot \frac{1}{2}= \frac{3 \sqrt{3} }{2 \sqrt{3} }= \frac{3}{2}\\ \\ \cos ^2 x < \frac{3}{2} \\ \cos x < \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2} }}\)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, o 16:11 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale. Tytuł tematy rozpoczynaj od wielkiej litery.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale. Tytuł tematy rozpoczynaj od wielkiej litery.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Nierówność trygonometryczna
Mianownik jest zawsze nieujemny, więcIchigo0 pisze:Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;2 \pi \raight\rangle}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0 \ \Leftrightarrow \ 2 \cos x- \sqrt{3} <0}\)
Dalej sobie poradzisz?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2018, o 13:00 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność trygonometryczna
Coś Ci nie wyszło. Zbiór pusty nie jest liczbą rzeczywistą, a Ty napisałeś, że \(\displaystyle{ x=\emptyset}\).janusz47 pisze:\(\displaystyle{ x\in \{\emptyset\}.}\)
To też nie jest prawda, co powiesz o \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) ?Dilectus pisze:Mianownik jest zawsze większy od zera, więc
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0 \ \Leftrightarrow \ 2 \cos x- \sqrt{3} <0}\)
JK
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0}\)
ponieważ mianownik nigdy nie jest ujemny, więc nierówność jest spełniona gdy
\(\displaystyle{ 2 \cos x- \sqrt{3}<0}\)
\(\displaystyle{ \cos x<\frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow x\in\left( \frac{1}{6} \pi,\, \frac{11}{6} \pi\right)}\)
ponieważ mianownik nigdy nie jest ujemny, więc nierówność jest spełniona gdy
\(\displaystyle{ 2 \cos x- \sqrt{3}<0}\)
\(\displaystyle{ \cos x<\frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow x\in\left( \frac{1}{6} \pi,\, \frac{11}{6} \pi\right)}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Nierówność trygonometryczna
Ta równość jest niepoprawna:
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x-1- \sqrt{3} }{\cos ^2 x}}\)
kinia7, jeszcze o dziedzinie trzeba pamiętać.
\(\displaystyle{ \frac{2\cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2 x} = \frac{2 \cos ^2 x-1- \sqrt{3} }{\cos ^2 x}}\)
Co proszę?janusz47 pisze:\(\displaystyle{ x\in \{\emptyset\}.}\)
kinia7, jeszcze o dziedzinie trzeba pamiętać.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność trygonometryczna
I to też nie jest prawda. Uważasz, że nierówność wyjściowa jest spełniona dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) ?kinia7 pisze:\(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0}\)
ponieważ mianownik nigdy nie jest ujemny, więc nierówność jest spełniona gdy
\(\displaystyle{ 2 \cos x- \sqrt{3}<0}\)
\(\displaystyle{ \cos x<\frac{\sqrt{3}}{2} \Rightarrow x\in\left( \frac{1}{6} \pi,\, \frac{11}{6} \pi\right)}\)
JK
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Nierówność trygonometryczna
Nie uważam tak!
Poprawiam się: \(\displaystyle{ x\in \left(\frac{1}{6} \pi,\, \frac{1}{2} \pi \right) \cup \left(\frac{1}{2} \pi,\, \frac{3}{2}\pi \right) \cup \left(\frac{3}{2}\pi ,\, \frac{11}{6}\pi \right)}\)
Poprawiam się: \(\displaystyle{ x\in \left(\frac{1}{6} \pi,\, \frac{1}{2} \pi \right) \cup \left(\frac{1}{2} \pi,\, \frac{3}{2}\pi \right) \cup \left(\frac{3}{2}\pi ,\, \frac{11}{6}\pi \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Nierówność trygonometryczna
JK, masz rację. Chodziło mi oczywiście o to, że mianownik jest zawsze nieujemny, co już poprawiłem w swoim poście. Dziękuję.Jan Kraszewski pisze:To też nie jest prawda, co powiesz o \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) ?Dilectus pisze:Mianownik jest zawsze większy od zera, więc
\(\displaystyle{ \frac{2 \cos x- \sqrt{3} }{\cos ^2x} < 0 \ \Leftrightarrow \ 2 \cos x- \sqrt{3} <0}\)
JK
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność trygonometryczna
Istotnie, post był poprawiany przez autorkę, ale dla tej pierwszej wersji Twoja odpowiedź też nie była poprawna. Zapewne chciałeś napisać \(\displaystyle{ x\in\emptyset}\) (zawsze osłabia mnie ten zapis, ale jest w szkole używany).janusz47 pisze:W pierwszej wersji ta nierówność nie miała kosinusa w liczniku i była w postaci:
\(\displaystyle{ \frac{2 -\sqrt{3}}{\cos^2(x)}<0.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 kwie 2018, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Z ciekawości, co złego jest w zapisie \(\displaystyle{ x\in\emptyset}\)?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
1) Jest to odbicie tendencji do pisania bez użycia języka polskiego, samymi znaczkami, a to zdecydowanie złe przyzwyczajenie, ponieważ naprawdę kiepsko czyta się takie wywody, a poza tym wystarczy drobny błąd w oznaczeniach/konflikt oznaczeń i już wszystko się miesza (gdyby rozwiązanie było pisane pełnymi zdaniami, to nie byłoby takiego zagrożenia).
2) Ten zapis jest sztuczny, ponieważ zbiór pusty nie ma żadnych elementów.
3) Ten zapis może powodować u uczniów/studentów niezrozumienie tego, czym jest zbiór pusty. Znam przypadki ludzi, których to konsternowało.
4) To akurat subiektywne: to jest element pseudomatematycznej nowomowy, osobiście widząc coś takiego czuję się jakbym czytał artykuł z GW utkany takimi sformułowaniami, jak „mowa nienawiści", „osoba niebinarna" czy „różnorodność kulturowa".
5) Pan Kraszewski mówi, że jest w tym coś złego, więc to prawda. xDDDD
2) Ten zapis jest sztuczny, ponieważ zbiór pusty nie ma żadnych elementów.
3) Ten zapis może powodować u uczniów/studentów niezrozumienie tego, czym jest zbiór pusty. Znam przypadki ludzi, których to konsternowało.
4) To akurat subiektywne: to jest element pseudomatematycznej nowomowy, osobiście widząc coś takiego czuję się jakbym czytał artykuł z GW utkany takimi sformułowaniami, jak „mowa nienawiści", „osoba niebinarna" czy „różnorodność kulturowa".
5) Pan Kraszewski mówi, że jest w tym coś złego, więc to prawda. xDDDD
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Nierówność trygonometryczna
Czy jak w sklepie przy kasie orientujesz się, że nie wziąłeś portfela, to oznajmiasz "nie mam pieniędzy" czy też "mam zero złotych"? Dla mnie mniej więcej taka sama różnica jest pomiędzy stwierdzeniami "nie ma rozwiązań" a "\(\displaystyle{ x\in\emptyset}\)".Premislav pisze:5) Pan Kraszewski mówi, że jest w tym coś złego, więc to prawda. xDDDD
Jest to dla mnie przejaw pewnej niekorzystnej tendencji, że jak coś jest zapisane symbolicznie, to na pewno jest mądrzejsze.
JK