Chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązywać np nierównosci trygonometryczne typu:
\(\displaystyle{ 2\cos (x- \frac{ \pi }{4}) \le -\sqrt{2}}\)
Robię to w taki sposób, że dziele obustronnie przez 2, potem podstawiam sobie \(\displaystyle{ t = x- \frac{ \pi }{4}}\)
Następnie mam:
\(\displaystyle{ x- \frac{ \pi }{4} \le -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Teraz nastepuje problem, ponieważ nie wiem dla jakiego \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmuje się wartość \(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Problem z ujemnymi wartościami
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 mar 2018, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Problem z ujemnymi wartościami
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 22:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Problem z ujemnymi wartościami
Trzeba robić tak jak te bez minusów.
Zaraz linka dorzucę.
237003.htm
i jeszcze ten z równaniami (bo bez tego nierówności nie ruszysz) 130484.htm
Zaraz linka dorzucę.
237003.htm
i jeszcze ten z równaniami (bo bez tego nierówności nie ruszysz) 130484.htm
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 21:31 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 22228
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Problem z ujemnymi wartościami
A jak Ci zniknął kosinus?ostrypatryk pisze:Chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązywać np nierównosci trygonometryczne typu:
\(\displaystyle{ 2cos(x- \frac{ \pi }{4}) \le -\sqrt{2}}\)
Robię to w taki sposób, że dziele obustronnie przez 2, potem podstawiam sobie \(\displaystyle{ t = x- \frac{ \pi }{4}}\)
Następnie mam:
\(\displaystyle{ x- \frac{ \pi }{4} \le -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Chyba nie to chciałeś napisać: \(\displaystyle{ \pi}\) jest jedno.
Teraz nastepuje problem, ponieważ nie wiem dla jakiego \(\displaystyle{ \pi}\) przyjmuje się wartość \(\displaystyle{ -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\)