Różnica sinusa i cosinusa
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Różnica sinusa i cosinusa
Wyznaczyć, o ile istnieje, funkcję \(\displaystyle{ f}\) taką, że \(\displaystyle{ \cos(x)= f(\sin(x)- \cos(x))}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\).
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2018, o 16:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Różnica sinusa i cosinusa
\(\displaystyle{ \sin x-\cos x=\sqrt{2}\sin(x-\pi/4)}\).
Dla \(\displaystyle{ x_{1,2}=\frac{3\pi}{4}\pm \varepsilon}\) prawa strona ma takie same wartości, a lewa nie, zatem taka funkcja nie może istnieć.
Dla \(\displaystyle{ x_{1,2}=\frac{3\pi}{4}\pm \varepsilon}\) prawa strona ma takie same wartości, a lewa nie, zatem taka funkcja nie może istnieć.