Poszukuję trudniejszych przykładów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
VirtualUser
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 443
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 113 razy
Pomógł: 15 razy

Poszukuję trudniejszych przykładów

Post autor: VirtualUser »

Witam, jeśli ktoś ma trochę trudniejszych przykładów równań trygonometrycznych (najlepiej z odpowiedziami) to z miłą chęcią przygarnę

coś takiego jak to:
\(\displaystyle{ 4\cos^4(x) - \cos(2x) - \frac{1}{2}\cos(4x) + \cos(\frac{3x}{4}) = \frac{7}{2}}\)
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 585
Rejestracja: 30 cze 2012, o 16:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa (MIMUW) / Pułtusk
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 66 razy

Poszukuję trudniejszych przykładów

Post autor: Peter Zof »

Jeśli wiesz zupełnie podstawowe rzeczy na temat zespolonej funkcji \(\displaystyle{ \exp}\) to możesz spróbować wyprowadzić sobie wzory
na \(\displaystyle{ \sin(n\theta)}\).

Przykładem niech będzie równość \(\displaystyle{ \sin(n\theta)=\sum_{j=0}^{[\frac{(n-1)}{2}]} (-1)^j {n \choose 2j+1} (\cos(\theta))^{n-2j-1}(\sin(\theta))^{2j+1}}\)
ODPOWIEDZ