Niewiadoma poza finkcja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
6234945
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Niewiadoma poza finkcja trygonometryczna

Post autor: 6234945 »

Witam, jak rozwiązywać równania w stylu \(\displaystyle{ \cos (x)=x}\) albo bardziej skomplikowane typu \(\displaystyle{ \sin (2x)=-3x}\). Nie chodzi mi o te konkretne przykłady tylko o ogolną metode
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2018, o 09:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Niewiadoma poza finkcja trygonometryczna

Post autor: kropka+ »

W zadaniu chodzi o rozwiązanie równania, czy o podanie liczby rozwiązań?
6234945
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2 wrz 2017, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Niewiadoma poza finkcja trygonometryczna

Post autor: 6234945 »

O rozwiaznie zadania, ale to są losowe liczby wymyslone, chodzi mi czy jest sam sposob rozwiazywania
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Niewiadoma poza finkcja trygonometryczna

Post autor: Janusz Tracz »

jak rozwiązywać równania w stylu \(\displaystyle{ \cos (x)=x}\)
Nie da się rozwiązać takich równań analitycznie. Można tylko przybliżać wynik z dowolną dokładnością na przykład metodą dzielenia przedziału.
albo bardziej skomplikowane typu \(\displaystyle{ \sin (2x)=-3x}\)
Paradoksalnie nie jest to bardziej skomplikowane równanie. Można je rozwiązać a właściwie zgadnąć wynik \(\displaystyle{ x=0}\). To że jest to jedyne rozwiązanie wymaga już pewnego uzasadnienia ale nie jest to trudne. Niemniej jednak wynik został zgadnięty a nie wyznaczony analitycznie.
Nie chodzi mi o te konkretne przykłady tylko o ogolną metode

Nie ma ogólnej analitycznej metody do równań tego typu, trzeba kombinować albo liczyć numerycznie. Jest dużo innych przykładów równań których nie można rozwiązać analitycznie np. wielomiany \(\displaystyle{ 5}\) stopnia (i wyższego) nie są rozwiązywalne w pełniej ogólności. \(\displaystyle{ x^x=a}\) też nie rozwiążemy pozostając na gruncie funkcji elementarnych podobnie \(\displaystyle{ \ln(x+2)=x}\) i wiele innych tego typu mieszanek funkcji liniowych z nieliniowymi.
ODPOWIEDZ