Równania trygonometryczne
Równania trygonometryczne
Mam przykład:
\(\displaystyle{ \sin ^{2}4x=1}\)
dalej robiłem tak
\(\displaystyle{ \sin 4x=1 \\
4x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \\ \\
x= \frac{ \pi }{8} + \frac{1}{2}k \pi}\)
w odpowiedzi natomiast mam
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{8} + \frac{1}{4}k \pi}\)
gdzie popelniam blad?
\(\displaystyle{ \sin ^{2}4x=1}\)
dalej robiłem tak
\(\displaystyle{ \sin 4x=1 \\
4x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \\ \\
x= \frac{ \pi }{8} + \frac{1}{2}k \pi}\)
w odpowiedzi natomiast mam
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{8} + \frac{1}{4}k \pi}\)
gdzie popelniam blad?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\)
Czy z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=1}\)?
Czy z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=1}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równania trygonometryczne
Niestety nie. Jest jeszcze jedna liczba spełniająca
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 1 = 0}\)
I wzór skróconego mnożenia. Jaka to liczba?
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ x^2 - 1 = 0}\)
I wzór skróconego mnożenia. Jaka to liczba?
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ -1 ^{2} =1}\)
Przepraszam za glupie bledy i pytania. Ostatni raz stycznosc z matematyka mialem 4 lata temu a teraz staram sie ogarnac material do matury rozszerzonej i sobie nie radze :/
Co z tym wzorem?
Przepraszam za glupie bledy i pytania. Ostatni raz stycznosc z matematyka mialem 4 lata temu a teraz staram sie ogarnac material do matury rozszerzonej i sobie nie radze :/
Co z tym wzorem?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ (-1)^2 = 1, -1^2 = -1}\) (tak dla ścisłości)
Stąd
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\) oznacza, że \(\displaystyle{ x =1}\) lub \(\displaystyle{ x = -1}\)
Stąd wynika, że skoro
\(\displaystyle{ \sin^2 (4x) = 1}\), to \(\displaystyle{ \sin (4x) =1}\) lub ...
Stąd
\(\displaystyle{ x^2 = 1}\) oznacza, że \(\displaystyle{ x =1}\) lub \(\displaystyle{ x = -1}\)
Stąd wynika, że skoro
\(\displaystyle{ \sin^2 (4x) = 1}\), to \(\displaystyle{ \sin (4x) =1}\) lub ...
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 20:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równania trygonometryczne
lub
\(\displaystyle{ \sin 4x=-1 \\
4x= \frac{ 3 }{2}\pi +2k \pi \\ \\
x= \frac{ 3 }{8} \pi+ \frac{1}{2}k \pi}\)
tak?
\(\displaystyle{ \sin 4x=-1 \\
4x= \frac{ 3 }{2}\pi +2k \pi \\ \\
x= \frac{ 3 }{8} \pi+ \frac{1}{2}k \pi}\)
tak?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2018, o 20:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równania trygonometryczne
Staralem sie googlowac o laczeniu wynikow ale cos mi nie idzie. Nie mam o tym pojecia. Gdzie moge sie tego nauczyc?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Równania trygonometryczne
Najprościej, żeby połączyć te wyniki na poziomie szkolnym to w brudnopisie wypisać sobie po kolei kilka wartości tego i tego, a następnie "zauważyć" wzór :V
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin ^{2}4x=1}\)
\(\displaystyle{ (\sin4x+1)(\sin4x-1)=0}\)
Itd.
\(\displaystyle{ (\sin4x+1)(\sin4x-1)=0}\)
Itd.