Czy to dobrze rozwiązałam to równanie??
Z góry dziękuję za pomoc:)
(tg�α - sin�α)ctg�α=sin�α |√
(tg α-sin α)ctg α=sin α
tg α × ctg α - sin α ×ctg α= sin α
1- sinα × \(\displaystyle{ \frac{cos }{sin }}\) = sin α
1-cos α≠ sin α
czy to równanie jest tożsamością trygonometryczną?
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
czy to równanie jest tożsamością trygonometryczną?
No, trochę inaczej się pierwiastkuje, powinno być:
\(\displaystyle{ L=(tg^{2}x-sin^{2}x)ctg^{2}x=tg^{2}x*ctg^{2}x-sin^{2}x*\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}=1-cos^{2}x=sin^{2}x=P}\)
\(\displaystyle{ L=(tg^{2}x-sin^{2}x)ctg^{2}x=tg^{2}x*ctg^{2}x-sin^{2}x*\frac{cos^{2}x}{sin^{2}x}=1-cos^{2}x=sin^{2}x=P}\)