Równanie trygonometryczne w przedziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 50 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 3\sin \left( x- \frac{ \pi }{4} \right)+\cos \left( x+ \frac{ \pi }{4} \right)=1}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\).
Zacząłem rozwiazywać równanie w ten sposób:
\(\displaystyle{ 3\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2}-3\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}+\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}-\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2} =1 \\
2\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2} - 2\cos x \frac {\sqrt{2} }{2}=1 \\
\sin x - \cos x= \frac{1}{ \sqrt{2} } \ \Big|() ^{2} \\
1 - 2\sin x \cos x = \frac{1}{2} \\
2\sin x \cos x = \frac{1}{2} \\
\sin 2x = \frac{1}{2} \\
2x = \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \ \vee \ 2x= \frac{5 \pi }{6} + 2k \pi \\
x = \frac{ \pi }{12}+k \pi \ \vee \ x= \frac{5 \pi }{12} +k \pi}\)
I to jest źle, we wszystkich odpowiedziach w internecie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12} \ i \ \frac{13 \pi }{12}}\). Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie tu jest błąd?
Zacząłem rozwiazywać równanie w ten sposób:
\(\displaystyle{ 3\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2}-3\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}+\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}-\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2} =1 \\
2\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2} - 2\cos x \frac {\sqrt{2} }{2}=1 \\
\sin x - \cos x= \frac{1}{ \sqrt{2} } \ \Big|() ^{2} \\
1 - 2\sin x \cos x = \frac{1}{2} \\
2\sin x \cos x = \frac{1}{2} \\
\sin 2x = \frac{1}{2} \\
2x = \frac{ \pi }{6} + 2k \pi \ \vee \ 2x= \frac{5 \pi }{6} + 2k \pi \\
x = \frac{ \pi }{12}+k \pi \ \vee \ x= \frac{5 \pi }{12} +k \pi}\)
I to jest źle, we wszystkich odpowiedziach w internecie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12} \ i \ \frac{13 \pi }{12}}\). Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie tu jest błąd?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2018, o 22:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale.
A czemu nie tak (sorry, nie chce mi się czytać rozwijania i wymnażania na pałkersona):
\(\displaystyle{ \cos\left( x-\frac \pi 4+\frac \pi 2\right) =-\sin\left( x-\frac \pi 4\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos\left( x-\frac \pi 4+\frac \pi 2\right) =-\sin\left( x-\frac \pi 4\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 50 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
Wiem, że tak też można, ale chciałem się dowiedzieć dlaczego robiąc tym sposobem nie wychodzi.
-
- Administrator
- Posty: 34343
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Równanie trygonometryczne w przedziale.
Paskudny zapis. Stałe powinny być przed funkcjami, tak to wygląda bardzo dwuznacznie.Szakul1 pisze:\(\displaystyle{ 3\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2}-3\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}+\cos x \frac{ \sqrt{2} }{2}-\sin x \frac{ \sqrt{2} }{2} =1}\)
A kto i powiedział, że tak wolno? Podnoszenie do kwadratu może generować dodatkowe, fałszywe rozwiązania...Szakul1 pisze:\(\displaystyle{ \sin x - \cos x= \frac{1}{ \sqrt{2} } \ \Big|() ^{2}}\)
...i tak dokładnie było w Twoim wypadku. Po pierwsze, zapomniałeś że miałeś rozwiązać to równanie w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Gdybyś o tym pamiętał, zobaczyłbyś, że dostałeś cztery rozwiązania: \(\displaystyle{ \frac{\pi }{12}, \frac{5 \pi }{12}, \frac{13 \pi }{12}, \frac{17 \pi }{12}}\). Ponieważ jednak podnosiłeś do kwadratu, to nie masz pewności, które z nich istotnie są rozwiązaniami. Masz dwa wyjścia:Szakul1 pisze: \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{12}+k \pi \ \vee \ x= \frac{5 \pi }{12} +k \pi}\)
I to jest źle, we wszystkich odpowiedziach w internecie wychodzi \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12} \ i \ \frac{13 \pi }{12}}\).
1) nie podnosić do kwadratu, czyli inaczej rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \sin x - \cos x= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\);
2) zastosować analizę starożytnych, czyli sprawdzić, które z czterech otrzymanych wyników spełniają wyjściowe równanie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 15 maja 2017, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 50 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
\(\displaystyle{ \sin x - \cos x= \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \sin x - \sin ( \frac{ \pi }{2}+x)= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos (x+ \frac{ \pi }{4}) \cdot \sin - \frac{ \pi }{4}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x+ \frac{ \pi }{4} = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{4}= \frac{2}{3} \pi +2k \pi \vee x+\frac{ \pi }{4}= \frac{4}{3} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{12} \pi +2k \pi \vee x= \frac{13}{12} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{5}{12} \pi ; \frac{13}{12} \pi \right\}}\)
Teraz wychodzi. Wcześniej nie napisałem, bo myślałem, że to od razu widać, że wyniki będzie niepoprawny i chodziło mi o znalezienie błędu w moich obliczeniach.
Jeszcze takie pytanie, dlaczego akurat w tym przypadku podnoszenie do kwadratu generuje dodatkowe rozwiązania, a w innych przypadkach nie? Niektóre równania przecież rozwiązuje się własnie w ten sposób.
\(\displaystyle{ \sin x - \sin ( \frac{ \pi }{2}+x)= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos (x+ \frac{ \pi }{4}) \cdot \sin - \frac{ \pi }{4}= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x+ \frac{ \pi }{4} = -\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{4}= \frac{2}{3} \pi +2k \pi \vee x+\frac{ \pi }{4}= \frac{4}{3} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5}{12} \pi +2k \pi \vee x= \frac{13}{12} \pi +2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\{ \frac{5}{12} \pi ; \frac{13}{12} \pi \right\}}\)
Teraz wychodzi. Wcześniej nie napisałem, bo myślałem, że to od razu widać, że wyniki będzie niepoprawny i chodziło mi o znalezienie błędu w moich obliczeniach.
Jeszcze takie pytanie, dlaczego akurat w tym przypadku podnoszenie do kwadratu generuje dodatkowe rozwiązania, a w innych przypadkach nie? Niektóre równania przecież rozwiązuje się własnie w ten sposób.
-
- Administrator
- Posty: 34343
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
A zastanawiałeś się jakie?Szakul1 pisze:Jeszcze takie pytanie, dlaczego akurat w tym przypadku podnoszenie do kwadratu generuje dodatkowe rozwiązania, a w innych przypadkach nie? Niektóre równania przecież rozwiązuje się własnie w ten sposób.
To jest pytanie, kiedy podniesienie obu stron równania do kwadratu jest przejściem równoważnym. Okazuje się, że jest tak wtedy, gdy obie strony równania są tego samego znaku (co oczywiście należałoby uzasadnić). Jeżeli zatem wiesz, że np. obie strony równania są nieujemne, to możesz bezpiecznie podnosić do kwadratu. Ale tak czy inaczej podnosząc do kwadratu ZAWSZE musisz się zastanowić - choćby po to by stwierdzić, czy jest bezpiecznie czy nie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
Oj tam.. \(\displaystyle{ -5<-2}\)... Czasem jeszcze o zmianie znaku trzeba pamiętaćJan Kraszewski pisze:
To jest pytanie, kiedy podniesienie obu stron równania do kwadratu jest przejściem równoważnym. Okazuje się, że jest tak wtedy, gdy obie strony równania są tego samego znaku (co oczywiście należałoby uzasadnić).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34343
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
Oj tam... Zmiana znaku równości? Tak się składa, że w tym wątku mówimy tylko o równaniach.a4karo pisze:Oj tam.. \(\displaystyle{ -5<-2}\)... Czasem jeszcze o zmianie znaku trzeba pamiętać
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Równanie trygonometryczne w przedziale.
Teoretycznie, jak masz RÓWNOŚĆ, gdzie po obu stronach występują wyrazy RÓŻNYCH znaków, to fajnie nie jest
-
- Administrator
- Posty: 34343
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy