Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
PerkaczSzou
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 lut 2018, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 1 raz

Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.

Post autor: PerkaczSzou »

Cześć, mam problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji \(\displaystyle{ \sqrt {x\arccos \left( \frac{2x+1}{x-3} \right) }}\) . Tzn. nie mam bladego pojęcia co z tym \(\displaystyle{ \arccos}\), jak go rozgryźć?
Ostatnio zmieniony 25 lut 2018, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.

Post autor: a4karo »

A wiesz jaka jest dziedzina arkusa kosinusa?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Problem z wyznaczeniem dziedziny funkcji.

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz, co to jest

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcje_cyklometryczne
?

JK
ODPOWIEDZ