Sprawdzić czy prawdziwa jest równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fluffiq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 gru 2017, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

Sprawdzić czy prawdziwa jest równość

Post autor: fluffiq »

\(\displaystyle{ 2\arccos \frac{ \sqrt{5} }{4} = \pi - \arccos \frac{3}{8}}\)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2018, o 19:51 przez fluffiq, łącznie zmieniany 1 raz.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Sprawdzić czy prawdziwa jest nierówność

Post autor: PoweredDragon »

Oczywiście nierówność, której nie ma zachodzi.

A tak na poważnie, czy chodziło o równość? Jakieś próby?
ODPOWIEDZ