Równanie z funkcjami cyklometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Eno_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 13 sty 2018, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

Równanie z funkcjami cyklometrycznymi

Post autor: Eno_ »

Witam mam do rozwiązania takie równanie:

\(\displaystyle{ \arcsin\left( x\right)=\arctan\left( \frac{x}{ \sqrt{1- x^{2} } } \right)}\)

Mógłby mi ktoś powiedzieć z jakiej zależności skorzystać, albo jeśli nie ma takowej jakim sposobem to rozwiązać?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Równanie z funkcjami cyklometrycznymi

Post autor: Janusz Tracz »

To nie jest równanie tylko równość która zachodzi dla każdego \(\displaystyle{ x\in(-1,1)}\). Możesz ją pokazać rozważając funkcję \(\displaystyle{ f=\arcsin\left( x\right)-\arctan\left( \frac{x}{ \sqrt{1- x^{2} } } \right)}\) licząc jej pochodną i pokazując że \(\displaystyle{ f'\equiv 0}\) a następnie zauważając dodatkowo że \(\displaystyle{ f(0)=0}\)
ODPOWIEDZ