Wykazać istnienie liczby x
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 3 lut 2018, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wykazać istnienie liczby x
Wykazać, że istnieje taka liczba \(\displaystyle{ x\in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)}\), że \(\displaystyle{ \tg x = \sqrt{x}}\).
Ostatnio zmieniony 4 lut 2018, o 19:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Wykazać istnienie liczby x
Wskazówka. Wszystko wynika z własności Darboux. Znajdź \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) tak, aby \(\displaystyle{ \tg x_1<\sqrt{x_1}}\)oraz \(\displaystyle{ \tg x_2>\sqrt{x_2}.}\)