funkcja odwrotna arc cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
MarcysX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 lis 2017, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

funkcja odwrotna arc cos

Post autor: MarcysX »

\(\displaystyle{ \arc \cos^{-1}(x-2)=\cos(x-2)}\) ?Czy to jest tożsame?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Re: funkcja odwrotna arc cos

Post autor: kerajs »

Nie. Równość zachodzi tylko dla :
\(\displaystyle{ -1 \le x-2 \le 1}\)
MarcysX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 lis 2017, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Re: funkcja odwrotna arc cos

Post autor: MarcysX »

Mam wyznaczyć dziedzinę powyższej funkcji czyli postępować tak jakbym liczył dziedzinę arkus kosinusa?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: funkcja odwrotna arc cos

Post autor: a4karo »

Zbiorem wartości arkusza kosinusa jest odcinek \(\displaystyle{ [0,\pi]}\), wiec tylko tam jest określona funkcja odwrotna do niego. Nie muszę dodawać, że jest nią kosinus. Argumenty muszą zatem najeźdźców do tego przedziału.
MarcysX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 26 lis 2017, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Re: funkcja odwrotna arc cos

Post autor: MarcysX »

Dzięki! Chyba pisałeś z telefonu "najeźdźców do tego przedziału" "arkusza kosinusa". Nie mogę przestać się smiać
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: funkcja odwrotna arc cos

Post autor: a4karo »

Ja też... Technologia wygrywa z moim lenistwem
ODPOWIEDZ