Nie wiem jak je dziabnąć przez te przesunięcie o \(\displaystyle{ - \frac{\pi}{3}}\)
Równanie:
\(\displaystyle{ \cos 2 \left( x+\frac{\pi}{3} \right) +4\sin \left( x+\frac{\pi}{3} \right) =\frac{5}{2}}\)
Z góry dzięki.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, o 13:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Równanie trygonometryczne
Zastosuj podstawienie : \(\displaystyle{ x+ \frac{ \pi }{3}=t}\).
Masz równanie:\(\displaystyle{ \cos (2t) + 4\sin t = \frac{5}{2} \Leftrightarrow 1-2\sin ^2t +4\sin t = \frac{5}{2}}\)
Masz równanie:\(\displaystyle{ \cos (2t) + 4\sin t = \frac{5}{2} \Leftrightarrow 1-2\sin ^2t +4\sin t = \frac{5}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, o 13:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Równanie trygonometryczne
Mam, dzięki wielkie!
\(\displaystyle{ x=- \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \wedge (k \in Z)}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{\pi}{6}+2k\pi \vee x=\frac{\pi}{2}+2k\pi \wedge (k \in Z)}\)