Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kwiatek023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kwiatek023 »

Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \sin 2x \cdot \sin 3x = \frac{\sin 4x}{4}}\)
Poproszę o wskazówki
Ostatnio zmieniony 14 sty 2018, o 17:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Premislav »

Wskazówka: \(\displaystyle{ 2\sin x \sin 3x=\cos(3x-x)-\cos(3x+x)}\)
kwiatek023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 sty 2018, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: kwiatek023 »

Dziękuję! Rozwiązane.
ODPOWIEDZ