Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
Równanie trygonometryczne
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x}\) spelniajace równanie \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x- \cos 2x=1}\). Oblicz sumę wszystkich rozwiązań tego równania należących do przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0,32 \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, o 16:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Przecież to nie ma znaczenia, że przedział jest duży, ponieważ w rozwiązaniach ujawnia się pewna regularność, która wynika z okresowości sinusa. Otrzymasz kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy równej \(\displaystyle{ \frac \pi 2}\).
Właściwie wzór, który napisałem, lepiej wykorzystać w drugą stronę:
zachodzi \(\displaystyle{ 1-2\sin^2 x=\cos 2x}\), więc równanie sprowadza się do \(\displaystyle{ 2\cos 2x=0}\), czyli \(\displaystyle{ \cos 2x=0}\).
Właściwie wzór, który napisałem, lepiej wykorzystać w drugą stronę:
zachodzi \(\displaystyle{ 1-2\sin^2 x=\cos 2x}\), więc równanie sprowadza się do \(\displaystyle{ 2\cos 2x=0}\), czyli \(\displaystyle{ \cos 2x=0}\).
- Richard del Ferro
- Użytkownik
- Posty: 190
- Rejestracja: 13 mar 2016, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Równanie trygonometryczne
Czy autor postu zna podstawowe tożsamości trygonometryczne?
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x+\sin ^{2}x-\cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x-\cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x=1-\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x+\sin ^{2}x-1=1}\)
\(\displaystyle{ 4\sin ^{2}x-2=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin x= \frac{- \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{ \pi }{4}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{- \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} + 2k \pi= \left( \frac{\pi}{4}, \frac{9\pi}{4}, \frac{17\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3 \pi }{4} + 2k \pi= \left( \frac{3\pi}{4}, \frac{11\pi}{4}, \frac{19\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{- \pi }{4} +2k \pi= \left( \frac{-\pi}{4}, \frac{7\pi}{4}, \frac{15\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{4} +2k \pi= \left( \frac{5\pi}{4}, \frac{13\pi}{4}, \frac{21\pi}{4} ... \right)}\)
Zauwaz, że
\(\displaystyle{ \pi k+ \frac{ \pi }{4} = \left( \frac{ \pi }{4} , \frac{5 \pi }{4} , \frac{9 \pi }{4} ... \right)}\) <--- tak zwijają się pierwsze i ostatnie rozwiązanie
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{4} + \pi k = \left( \frac{3 \pi }{4} , \frac{7 \pi }{4} , \frac{11 \pi }{4} ... \right)}\) <---tak zwijają się drugie i trzecie rozwiązanie
Czyli ostatnie nasze rozwiązania są postaci
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} +k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \frac{- \pi }{4} +k \pi}\)
Oczywisce pisze to dla takich rozwiązań, które sa dodatnie, bo są tez ujemne
Tu podam rozwiązanie, chciałbym abys sprwadził je po samodzielnym wykonaniu zadania
\(\displaystyle{ \cos 2x=\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x+\sin ^{2}x-\cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x-\cos ^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x=1-\sin ^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 3\sin ^{2}x+\sin ^{2}x-1=1}\)
\(\displaystyle{ 4\sin ^{2}x-2=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2}x= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin x= \frac{- \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{ \pi }{4}}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sin x=\sin \frac{- \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4} + 2k \pi= \left( \frac{\pi}{4}, \frac{9\pi}{4}, \frac{17\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{3 \pi }{4} + 2k \pi= \left( \frac{3\pi}{4}, \frac{11\pi}{4}, \frac{19\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{- \pi }{4} +2k \pi= \left( \frac{-\pi}{4}, \frac{7\pi}{4}, \frac{15\pi}{4} ... \right)}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{5 \pi }{4} +2k \pi= \left( \frac{5\pi}{4}, \frac{13\pi}{4}, \frac{21\pi}{4} ... \right)}\)
Zauwaz, że
\(\displaystyle{ \pi k+ \frac{ \pi }{4} = \left( \frac{ \pi }{4} , \frac{5 \pi }{4} , \frac{9 \pi }{4} ... \right)}\) <--- tak zwijają się pierwsze i ostatnie rozwiązanie
\(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{4} + \pi k = \left( \frac{3 \pi }{4} , \frac{7 \pi }{4} , \frac{11 \pi }{4} ... \right)}\) <---tak zwijają się drugie i trzecie rozwiązanie
Czyli ostatnie nasze rozwiązania są postaci
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4} +k \pi}\) \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \frac{- \pi }{4} +k \pi}\)
Oczywisce pisze to dla takich rozwiązań, które sa dodatnie, bo są tez ujemne
Tu podam rozwiązanie, chciałbym abys sprwadził je po samodzielnym wykonaniu zadania
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, o 17:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.