Uzasadnij, że zachodzi równość
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Uzasadnij, że zachodzi równość
Witam, serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania:
Uzasadnij, że dla dowolnych kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) spełniających warunki \(\displaystyle{ 0^\circ<\alpha<180^\circ}\) i \(\displaystyle{ 0^\circ<\beta<180^\circ}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha\cos^2\beta-\sin^2\beta\cos^2\alpha=\sin^2\alpha-\sin^2\beta}\).
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Uzasadnij, że dla dowolnych kątów \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) spełniających warunki \(\displaystyle{ 0^\circ<\alpha<180^\circ}\) i \(\displaystyle{ 0^\circ<\beta<180^\circ}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha\cos^2\beta-\sin^2\beta\cos^2\alpha=\sin^2\alpha-\sin^2\beta}\).
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Uzasadnij, że zachodzi równość
Przecież presupozycją jedynki trygonometrycznej jest fakt, że kąt jest mniejszy od \(\displaystyle{ 90^\circ}\), tzn. znajduje się on w trojkącie prostokątnym - wszak jedynkę trygonometryczną wyprowadza się z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Uzasadnij, że zachodzi równość
No to użyj wzorów redukcyjnych i przekonaj się, że jedynka trygonometryczna zachodzi zawsze.
PS. Jakie ładne słowo: presupozycja.
PS. Jakie ładne słowo: presupozycja.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Re: Uzasadnij, że zachodzi równość
Okej już rozumiem.
Z jedynki trygonometrycznej mamy:
\(\displaystyle{ \cos ^2\beta = 1 -\sin ^2\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2\alpha = 1 - \sin ^2\alpha}\) , stąd
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha\cos ^2\beta - \sin ^2\beta\cos ^2\alpha=\sin ^2\alpha(1-\sin ^2\beta) - \sin ^2\beta(1-\sin ^2\beta) =\\= \sin ^2\alpha - \sin ^2\alpha\sin ^2\beta -\sin ^2\beta + \sin ^2\beta\sin ^2\alpha =\sin ^2\alpha - \sin ^2\beta}\)
\(\displaystyle{ q. e. d}\)
Z ciekawości, chciałem się jeszcze zapytać: widziałem takie rozwiązadnie, w którym przekształca się prawą stronę:
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha - \sin ^2\beta=(\sin \alpha-\sin \beta)(\sin \alpha+\sin \beta)=\\=(\sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta)(\sin \alpha\cos \beta+\cos \alpha\sin \beta)=\sin ^2\alpha\cos ^2\beta-\sin ^2\beta\cos ^2\alpha}\)
Czy ono jest w ogóle poprawne? Jak dokonano przejścia:
\(\displaystyle{ (\sin \alpha-\sin \beta)(\sin \alpha+\sin \beta)=(\sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta)(\sin \alpha\cos \beta+\cos \alpha\sin \beta)}\) ? To znaczy, znam wzory redukcyjne, tylko nie widzę przy pomocy którego dokonano tego przekształcenia.
Inne pytanie: jakie konkretnie ma tutaj znaczenie założenie, iż:
\(\displaystyle{ 0^\circ<\alpha<180^\circ \wedge 0^\circ<\beta<180^\circ}\)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Z jedynki trygonometrycznej mamy:
\(\displaystyle{ \cos ^2\beta = 1 -\sin ^2\beta}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2\alpha = 1 - \sin ^2\alpha}\) , stąd
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha\cos ^2\beta - \sin ^2\beta\cos ^2\alpha=\sin ^2\alpha(1-\sin ^2\beta) - \sin ^2\beta(1-\sin ^2\beta) =\\= \sin ^2\alpha - \sin ^2\alpha\sin ^2\beta -\sin ^2\beta + \sin ^2\beta\sin ^2\alpha =\sin ^2\alpha - \sin ^2\beta}\)
\(\displaystyle{ q. e. d}\)
Z ciekawości, chciałem się jeszcze zapytać: widziałem takie rozwiązadnie, w którym przekształca się prawą stronę:
\(\displaystyle{ \sin ^2\alpha - \sin ^2\beta=(\sin \alpha-\sin \beta)(\sin \alpha+\sin \beta)=\\=(\sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta)(\sin \alpha\cos \beta+\cos \alpha\sin \beta)=\sin ^2\alpha\cos ^2\beta-\sin ^2\beta\cos ^2\alpha}\)
Czy ono jest w ogóle poprawne? Jak dokonano przejścia:
\(\displaystyle{ (\sin \alpha-\sin \beta)(\sin \alpha+\sin \beta)=(\sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta)(\sin \alpha\cos \beta+\cos \alpha\sin \beta)}\) ? To znaczy, znam wzory redukcyjne, tylko nie widzę przy pomocy którego dokonano tego przekształcenia.
Inne pytanie: jakie konkretnie ma tutaj znaczenie założenie, iż:
\(\displaystyle{ 0^\circ<\alpha<180^\circ \wedge 0^\circ<\beta<180^\circ}\)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 18:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Uzasadnij, że zachodzi równość
Szczerze, to mój znajomy mi to wysłał, że tak ma być. Pewnie źle, co nie?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Uzasadnij, że zachodzi równość
\(\displaystyle{ (\sin\alpha-\sin\beta)(\sin\alpha+\sin\beta)=(\sin\alpha\cos\beta-\cos\alpha\sin\beta)(\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta)}\)
to jest prawda, ale bez dodatkowego uzasadnienia tej równości przyznałbym zero punktów za coś takiego.
Zauważmy, że
\(\displaystyle{ \sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta=\sin(\alpha-\beta)\\\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta=\sin(\alpha+\beta)}\)
(wzory na sinus sumy i sinus różnicy), więc prawa strona jest równa
\(\displaystyle{ \sin(\alpha-\beta)\sin(\alpha+\beta)}\).
Ponadto ze wzorów na różnicę sinusów i sumę sinusów dostaniemy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha-\sin \beta=2\sin \frac{\alpha-\beta}{2} \cos \frac{\alpha+\beta}{2} \\ \sin \alpha+\sin \beta=2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
Po wymnożeniu tych dwóch ostatnich równości stronami i dwukrotnym zastosowaniu wzoru na sinus podwojonego kąta mamy:
\(\displaystyle{ (\sin\alpha-\sin\beta)(\sin\alpha+\sin\beta)=\sin(\alpha-\beta)\sin(\alpha+\beta)}\).
to jest prawda, ale bez dodatkowego uzasadnienia tej równości przyznałbym zero punktów za coś takiego.
Zauważmy, że
\(\displaystyle{ \sin \alpha\cos \beta-\cos \alpha\sin \beta=\sin(\alpha-\beta)\\\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta=\sin(\alpha+\beta)}\)
(wzory na sinus sumy i sinus różnicy), więc prawa strona jest równa
\(\displaystyle{ \sin(\alpha-\beta)\sin(\alpha+\beta)}\).
Ponadto ze wzorów na różnicę sinusów i sumę sinusów dostaniemy:
\(\displaystyle{ \sin \alpha-\sin \beta=2\sin \frac{\alpha-\beta}{2} \cos \frac{\alpha+\beta}{2} \\ \sin \alpha+\sin \beta=2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
Po wymnożeniu tych dwóch ostatnich równości stronami i dwukrotnym zastosowaniu wzoru na sinus podwojonego kąta mamy:
\(\displaystyle{ (\sin\alpha-\sin\beta)(\sin\alpha+\sin\beta)=\sin(\alpha-\beta)\sin(\alpha+\beta)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy