Bardzo bym prosił o wytłumaczenie jak mam zrobić następujące zadania:
zad.5 Uzasadnij tożsamość:
b)
\(\displaystyle{ \cos \cot + \sin \,=\, \frac{1 }{ \sin }}\)
Uzasadnij tożsamość - związki między funkcjami tryg.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Uzasadnij tożsamość - związki między funkcjami tryg.
Nie ma w LaTeXu funkcji ctg, jest tylko cot
\(\displaystyle{ \cos x\cot x+\sin x=\frac{\cos^2 x}{\sin x}+\frac{\sin^2 x}{\sin x}=\frac{\sin^2 x+\cos^2 x}{\sin x}=\frac{1}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \cos x\cot x+\sin x=\frac{\cos^2 x}{\sin x}+\frac{\sin^2 x}{\sin x}=\frac{\sin^2 x+\cos^2 x}{\sin x}=\frac{1}{\sin x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 13 maja 2007, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
Uzasadnij tożsamość - związki między funkcjami tryg.
Bardzo ci dziękuje że pomogłeś mi rozwiązać zad.5b - Uzasadnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 22:21 przez bolok, łącznie zmieniany 1 raz.