Mam problem z naszkicowaniem wykresu: \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos \left( |x|+ \frac{\pi}{3} \right)}\) .
Pomoże ktoś, bo nie wiem, w którym momencie odbić wykres.
Szkicowanie wykresu funkcji trygonometrycznej z modułem
Szkicowanie wykresu funkcji trygonometrycznej z modułem
Ostatnio zmieniony 24 gru 2017, o 00:59 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Szkicowanie wykresu funkcji trygonometrycznej z modułem
\(\displaystyle{ \left| x\right|+ \frac{\pi}{3} = \begin{cases} x+\frac{\pi}{3} &\mbox{dla }x \ge 0 \\ -x+\frac{\pi}{3} = -(x- \frac{\pi}{3}) &\mbox{dla } x<0 \end{cases}}\)
Zauważ też, że funkcja cosinus jest parzysta, a więc:
\(\displaystyle{ \cos (\text {czegoś}) = \cos (- \text{czegoś})}\)
Zauważ też, że funkcja cosinus jest parzysta, a więc:
\(\displaystyle{ \cos (\text {czegoś}) = \cos (- \text{czegoś})}\)
Ostatnio zmieniony 24 gru 2017, o 01:01 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.