Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Równanie trygonometryczne

Post autor: lolo666 »

Mam następujące równanie: \(\displaystyle{ \sin^{3}{x}-4\sin^{2}x-\sin{x}+4 \le 0}\). Następnie wyrazy odpowiednio poukładałem i przekształciłem w następującą nierówność:\(\displaystyle{ (\sin^{2}{x}-1)(\sin x-4) \le 0}\). Miejsca zerowe wynoszą:\(\displaystyle{ \sin{x}=1 \lor \sin{x} = -1}\) Trzeciego równania nie uwzględniam, bo jest sprzeczne (nie ma sinusa równego \(\displaystyle{ 4}\)). Pytanie, czy to tyle, tzn. mam napisać, że \(\displaystyle{ \sin{x} \in \left\langle -1;1\right\rangle}\), traktować jakby \(\displaystyle{ \sin{x} = x}\) i normalna nierówność kwadratowa czy to inaczej się oblicza? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2017, o 16:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: a4karo »

A zastanow się nad znakiem \(\displaystyle{ \sin x-4}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Dilectus »

lolo666 pisze: Następnie wyrazy odpowiednio poukładałem i przekształciłem w następującą nierówność:\(\displaystyle{ (\sin^{2}{x}-1)(\sinx-4) \le 0}\).
Policz to jeszcze raz, bo się rąbnąłeś.
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: lolo666 »

Nie za bardzo rozumiem. Nie przyjmie wartości \(\displaystyle{ 0}\), zawsze będzie na minusie.

EDIT. Wynik dobry, tylko pomyliłem się w LaTexie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Skoro rozwiązujesz \(\displaystyle{ (\sin^{2}{x}-1)(\sin x-4) \le 0}\), a wiesz, że \(\displaystyle{ \sin x-4<0}\), to jak uprości się Twoja nierówność?

JK
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: lolo666 »

Wtedy uprości się do \(\displaystyle{ -(\sin^{2}{x}-1)}\) ?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

lolo666 pisze:Wtedy uprości się do \(\displaystyle{ -(\sin^{2}{x}-1)}\) ?


Zastanawiasz się, kiedy iloczyn dwóch czynników jest niedodatni. Wiesz, że drugi z czynników jest zawsze ujemny. W związku z tym iloczyn będzie niedodatni dokładnie wtedy, gdy pierwszy czynnik jest ... (uzupełnij).

JK
lolo666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2017, o 20:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: lolo666 »

Dobrze, już rozumiem o co chodzi. Więc \(\displaystyle{ \sin^{2}{x} - 1 \ge 0}\). Następnie \(\displaystyle{ \sin{x} \ge 1 \lor \sin{x} \le -1}\). Czyli ostatecznie sprawdzam dla jakich wartości sinus przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 1 \lor -1}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

Tak.

JK
ODPOWIEDZ